Преминете към основното съдържание

Как да съчетаваме цветовете, за да постигнем уют и комфорт в своя дом!

Най-успешният наръчник с палитри и идеи за дизайнерите

Енциклопедия „Цветовете“ (изд. Книгомания), която вече е на книжния пазар, е необходимост за всеки дизайнер. В тази книга, пълна с насоки и практични указания, ще откриете 200 цветни палитри с идеи за дизайн на домашен интериор. Ще научите как с помощта на цветовете се създава атмосфера, илюзия за пространство, дълбочина, топлина или осветеност.

Цветът е едно от най-интересните явления на земята. Още от началото на човешката история хората са го използвали, за да маркират територията си или да украсят обкръжаващото ги пространство. Цветът е мощно средство – той може да съживи и освежи остарялото пространство във всеки дом, да промени настроението и да повдигне духа на човека. Различните култури по света придават различни значения на един или друг цвят. Цветът може да бъде страстен и чувствен, но може да бъде и успокояващ и съзерцателен.

За да ви помогне да направите сами избора на цвят за интериора на вашия дом, книгата е разделена на девет глави според основните групи от цветове. Във всяка глава има примери за различната сила и нюанси на цвета – от яркия, чист и основен тон до деликатния блед нюанс.

Цветовете в дома

Домът е нещо повече от обикновен покрив над главата. Нашите жилища са се променили коренно в сравнение с миналото. Жилищата днес имат разнообразни функции, често в тях се помещават ресторанти, детски градини, хотели, офиси, библиотеки и храмове. Те трябва да осигуряват радост, защита, отмора, спокойствие, вдъхновение и топлина на всички, които влизат в тях.

Цветът може значително да промени всяко пространство в дома. Възможностите да се направи това са почти безгранични и умелото използване на цветовете позволява да се внесат изменения както в традиционните, така и в модерните жилища. Бледите и светлите цветове могат незабавно да освежат остарелия интериор, създавайки усещане за чисто, светло и обемно пространство. Наситените цветове, като например рубиненият или изумруденозеленият, създават уют и интимна, приятна атмосфера.

Цветовете в дома не могат да се сменят толкова често, колкото сменяме дрехите си, затова е особено важно какви цветове ще изберем. Тази книга има за цел да ви помогне да се спрете на най-подходящото, така че изборът ви да съответства на вашия начин на живот и да задоволи личните ви и емоционални потребности.

С какво да започнем

Преди да изпълните пространството с цветове, трябва да вземете предвид редица фактори. Скромните практически познания и съзидателното вдъхновение могат да ви помогнат много, за да направите правилния избор. Когато избирате цветовете за своя дом, задайте си следните въпроси:

 • Какво е предназначението на това помещение?
 • Кой използва най-много това помещение?
 • През кое време на деня ще бъде използвано най-много това помещение?
 • Какво количество дневна светлина попада в него?
 • Какви важни архитектурни детайли присъстват в него?
 • Какви мебели вече има или ще има в стаята?
 • Какви цветове ще преобладават в съседните помещения?
 • Какви чувства и емоции искате да вложите в този интериор?
 • Запомнете отговорите на тези въпроси и ги имайте предвид. Много скоро ще можете да откриете идеалното си цветово решение на своята стая.

  .

  Съвети:

 • Използвайте цветове и десени, които истински ви харесват, дори когато донякъде са непривични и ексцентрични.
 • Осигурете повече естествена светлина в стаята с помощта на големите прозорци, остъклените врати и боядисаните в светъл цвят стени.
 • Създайте приятна атмосфера в тъмните кътове, като използвате меко осветление и топли цветове като червените и оранжевите.
 • Смелото използване на синьото възбужда и въодушевява. Излъчването на всеки интериор се засилва, когато в него се появи неочаква цветови акцент.
 • messages.loading
  Горе
  ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser