Преминете към основното съдържание

Как да се борим с главоболието, преди да прибегнем към хапчетата?

6 алтернативни метода

© iStock

С голяма порция чист въздух. Още щом усетим първата лека болка, веднага трябва да излезем навън за разходка и дълбоко дишане (малко трудно в условията на големия град, но все пак). Ако нямаме възможност, помагат и упражнения за разтягане, докато сме зад бюрото, но на отворен прозорец. Седнете изправени, сложете ръцете една върху друга на челото. Натискайте с глава леко и равномерно върху ръцете в продължение на 15 секунди. След това сложете ръцете върху тила и натискайте главата назад, също за 15 секунди. Повторете 3 пъти.

Масаж на точки за акупресура. Стискайте средата на носа с палец и показалец. Масажирайте с кръгови движения вдлъбнатината зад ушите или средата на веждите.

Предвидете време за лека закуска. Гладът също може да е причина за болки в главата. Празният стомах е стрес за тялото и освен това води до ниски нива на кръвната захар.

Масаж с масло от мента. Етеричните масла отпускат мускулатурата и приятно охлаждат. Нанесете маслото с нежни кръгови движения на слепоочията, челото и тила. Лавандуловото масло също помага – капнете 2 капки на горната устна и вдъхвайте аромата 15 минути.

Пийте много вода. Когато на тялото му липсва вода, намалява притокът на кръв, а с това и на кислород в мозъка. Пийте по литър и половина вода на ден. При силни болки веднага изпийте голяма чаша вода.

Йога за ръцете. В Азия е позната от столетия. Движенията на пръстите се наричат мудри, с тях се стимулират енергийните потоци и се отстраняват блокадите, водещи до болката.

  • Свийте ръце, натискайте показалеца с палец, другите пръсти са изпънати.
  • Дясната ръка хваща лявата между показалеца и средния пръст, десният палец притиска средата на лявата длан.
  • Изпънете показалеца и средния пръст на двете ръце. С палеца притиснете ноктите на безименния и кутрето. Седнете удобно и подпрете ръцете си върху бедрата.
  • Допрете съответно палците и средните пръсти на двете ръце, другите пръсти са свити и са допрени един в друг в областта на втората фаланга. Оформят сърце. Изпънете лактите встрани и дръжте ръцете пред челото.
  • Допрете върховете на палците, другите пръсти са свити. Дръжте ръцете на височината на стомаха, в хоризонтално положение.
  • Свийте двата безименни пръста, изпънете кутретата, притиснете върха на палеца, показалеца и средния пръст съответно един срещу друг, седнете и подпрете ръце на бедрата.

Още по етикети

главоболие
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser