Преминете към основното съдържание

Как да се храните през лятото?

През различните сезони променяме начина си на живот и храненето
© iStock

Преминаването от пролетта към лятото, когато всичко в природата вече е разцъфтяло и от зелено е станало цвето, буйно и пищно, напомня на преминаването от младостта към зряла възраст, когато от безгрижие поемаме отговорност, все още срамежливи и плахи, но вече активни.

1. През пролетта са достъпни продукти с ниско съдържание на мазнини – зеленолистни, диворастящи растения, първа реколта зеленчуци и плодове.

2. През лятото сме по-подвижни и активни, изкарваме повече време навън, активно почиваме, спортуваме и пътешестваме и изразходваме повече енергия. Ето защо трябва да обръщаме повече внимание на плодовете, зеленчуците и сложните въглехидрати, които ни дават повече енергия и сила.

3. Идеалният вариант – избирайте органични сезонни продукти. Така ще предпазите организма си от опасните химикали, пестициди, фунгициди и хербициди, които изпозлват производителите, за да ускорят узряването. Продуктите от оранжерии са компромисен вариант: те са с по-малко витамини и полезни вещества. Освен това парниковите газове са основната причина за нарушенията в климата на света.

4. Ако нямате възможност да избирате органични плодове и зеленчуци, тогава ги изключете от менюто си или ги намалете значително.

5. Грижете се за хранителния си режим през лятотот, за да не допускате обезводняване. Включете в храненето си и ферментирали храни, вода с лимон и ябълков оцет, вода с ягоди, треви и билки.

6. Обърнете внимание на сезонните диви растения – те помагат на организма да се освободи по - лесно от токсините, съдържат повече витамини от групата В и витамин С. Избирайте див чесън, коприва, листа от глухарче и кимион.

7. Суровата храна смело може да бъде увеличена през лятото. Дори е идеален периодът за известно време да станете вегетарианци или суровоядци. Но под наблюдение и само за известен период. За няколко седмици успешно ще прочистите организма си.

Простите сезонни промени в храненето ще ви помогнат да се движите в хармония с природата. А това е билетът ви за едно красиво лято!

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser