Преминете към основното съдържание

Как да се научим да разбираме другите хора

Проста рецепта за емпатия
© iStock

Казват, че за да разбереш отсрещния човек, трябва да се поставиш на негово място, но учените мислят друго.

Последните изследвания показват, че когато се опитаме да си представим вътрешния свят на другите хора, това не винаги води до желания резултат.

Вместо това Ефрат Ливни пише за Quartz, че трябва да се постараем да разберем гледната точка на другия. Изследователи от Чикагския университет и Североизточния университет на САЩ провеждат 25 различни експеримента с непознати, приятели, двойки и съпрузи, за да разберат как хората се разбират взаимно.

Учените стигат до заключението, че често сме сигурни, че знаем за чувствата на другия и затова вземаме решения въз основа на тази предпоставка (макар в действителност да не разбираме напълно това, което другият мисли).

За щастие, изследователите са намерили начин да отстранят това объркване.

Те поканиха участниците от експеримента да разяснят гледната точка на техния събеседник (получаване на друга перспективата), вместо да се опитват да правят догатки за това какво мисли отсрещният (взимане на друга перспектива).

В резултат на това се оказа, че онези, които се интересуват от гледната точка на партньора, постигат по-добро взаимно разбирателство, отколкото онези, които се опитват да отгатнат всичко сами.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser