Преминете към основното съдържание

Как да се научите да не надвишавате личния си бюджет

Пет основни правила, които ще ви научат да спестявате, без да се отказвате от най-любимите си неща

Има много книги, статии и уеб сайтове с подробни инструкции за това как правилно да планирате разходите си. Ние решихме да ви спестим ровенето. И така…

1. Определете за какво обичате да харчите

Основен принцип в планирането на разходите е да сте наясно за какво действително искате/обичате да харчите пари. По какво си падате? Изследвания на психолози показват, че да харчим за впечатления – пътувания, развлечения, гурме удоволствия – ни правят по-щастливи, отколкото купуването на вещи. Но може да се окаже, че вие не си падате точно по тези неща. Опитайте се да си спомните и да направите списък с разходите, които сте правили в последно време. И бъдете максимално откровени.

Ето ви пример. Може да сте от жените, които са убедени, че харчат прекалено много за дрехи, които не съм им нужни. Ако обаче се окаже, че вие просто много харесвате новите дрехи и процесът на избирането и купуването им – значи си имате страст, за която не бива да се упреквате, а трябва да потърсите начин да приемете факта и да разпределите бюджета си така, че тази ваша страст да не му тежи. Честността е майка на икономията!

Преразгледайте другите си интереси, които изискват финансиране. Сигурна ли сте, че от вас наистина ще излезе страхотна кулинарка – едно от последните ви увлечения, заради които накупихте посуда, уреди, книги, записахте се на курсове и започнахте да пазарувате само био и еко продукти, за да смаете любимия мъж. Лошо няма в това начинание, но може би сте твърде заета с работа, а вечер не остава време за експерименти в кухнята и така и не сте постигнали никакъв напредък. Време е да спрете да плащате за скъпия курс, а уредите и посудата може да продадете. Или просто да не купувате повече.

Имате месечен абонамент за фитнес – чудесно! Но пък в последно време хич нямате време за спорт. Още един разход по-малко. И все пак намерете начин да поддържате форма в домашни условия. Нали търсим начин да не се лишавате от любимите си нови дрехи, а те трябва да ви стават.

Тичате на фризьор през ден, защото сами не се справяте с прическата си. В интернет е пълно с идеи как сами да си направите прекрасни небрежни прически за ежедневието. Спестете си разхода без да се лишавате от професионалното подстригване и боя веднъж месечно.

2. Съставяйте си списъци и следете напредъка си по тях

Първата стъпка ще ви помогне да решите от какво ще спестявате в широк смисъл. А след това преминете към списъците с краткосрочни и дългосрочни цели. Ако искате да си купите нещо, запишете го в краткосрочния и си го купете, когато (по план) сте спестили достатъчно за такава покупка. Важно е да не изпадате в крайност и дребнавост от рода на – „Повече никакво кафе лате всеки ден!”, ако обожавате лате. Просто си взимайте от любимата напитка през ден.

При дългосрочните цели винаги има възможност за размиване на формулировката. Професор Бърд Клонц, основател на института по финансова психология съветва:”Запитайте се за какво искате да похарчите пари, какво за вас е истински важно.” И след това визуализирайте желанието си. Искате къща? Какъв цвят? Къде точно? А може би искате да изплатите кредитите си? Само си представете какъв и бил животът ви без тях, дори и това да е след години. Настройте се на позитивна вълна от представата за това бъдеще и помислете за контролни показатели, за да стане планът ви по-реален – тогава ще ви е много по-лесно да съкратите разходи в някои области, които не са ви толкова важни.


3. Водете си лично счетоводство

Бъдете креативни! Започнете за водите счетоводство, като за целта изберете красива тетрадка или тефтер, в който си направете графи за различните си разходи. Важното е да сте постоянни и да нанасяте цифрите ежедневно. Запишете всички фиксирани разходи, вноските по кредитите, регулярните харчове. Водещи икономисти съветват по възможност да се придържате към средното правило за разпределение на разходите – 50-60% за битови нужди, наем, храна, 10-20% - спестяванияи не повече от 30% за всякакви други харчове – дрехи, развлечения, културни мероприятия, пътувания и т.н. Когато попълните всичките си графи, теглете чертата и вижте какво остава. Не пропускайте да погледнете и календара – може да предстои събитие, за което ще трябва да купувате подарък, например сватба, рожден ден, сезонни празници. Ако оставащите пари няма да стигнат за това, помислете откъде да икономисате. В случай, че спокойно ще покриете този разход и дори ще останат пари, спокойно прехвърлете остатъка към графата с неща, за които много искате да имате още пари, или ги заделете за черни дни.

4. Открийте своя модел на поведение

„Погрешно е схващането, че само глупавите и мързеливите имат финансови проблеми. Истината е, че ние действаме според неосъзнати модели от детството си – казва Кунц – Много хора се срамуват заради неумението си да контролират разходите си, но когато погледнат този проблем от гледна точка на семейните водели на поведение, нещата изглеждат различно. Вие или правите точно това, което са правили родителите ви (или дядо ви и баба ви), или точно обратното, което, колкото и да е странно, също не работи.”Анализът на вкоренените модели на поведение помага да се разбере проблемът и да не се срамувате от своята финансова безпомощност.

5. Анализирайте, коригирайте и не спирайте!

Хубавата страна на планирането на разходите е, че можете да промените плана по всяко време.. За разлика от стриктните бюджети, плановете предполагат гъвкавост. Способността да се реагира при неуспех и да се започва отначало е неотменна част на прогреса. Колкото по-рано си простите за за някой преразход, толкова по-бързо ще оптимизирате други планирани харчове и ще адаптирате плана си към новата ситуация.

И нека Силата бъде с вас!

Мръсотията и безпорядъкът ни правят бедни

Вижте повече

Мръсотията и безпорядъкът ни правят бедни

И как да привлечем богатството в дома си

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser