Преминете към основното съдържание

Как да се предпазите от грипа с повече секс

...и да събудите либидото си от зимен сън? Ползата от секса за здравето е доказана и с проучване!
Сексът до 3 пъти седмично ви прави по-здрави.
Сексът до 3 пъти седмично ви прави по-здрави. © iStock

В сезона на грипа и настинките никак не е маловажно откритието, че повече секс означава по-добре работеща имунна система! Твърдението е на д р Джесика Орейли, а мнението ѝ е споделяно и от много нейни колеги по света и дори е доказано с проучване.

До 3 пъти седмично

Според резултатите от него, правенето на секс до 3 пъти седмично увеличава значително нивата на имуноглобулин А (естествена преграда срещу болестотворните агенти). Интересното е, че по-активните от това участници в проучването не могат да се похвалят с по-висок имуноглобулин А. Дори напротив.

Така че, поне докато е студено, не рискувайте да оставате без дрехи твърде често. Защото, макар да има връзка между студеното време и по-честите интимни контакти, студът, сам по себе си, не е гаранция за разцвет в сексуален план.

© iStock, С дрехи или без? Питаме учените...

Тъмнината невинаги е секси

Някои проучвания докладват тъкмо обратното. Има хора, които изпитват понижаване на сексуалното желание през зимата. Повечето обяснения са в посока пониженото производство на серотонин заради по-малкото светли часове на деня, повечето дни със сиво небе, мъгли и валежи. Освен върху либидото, стойностите на серотонина влияят и върху настроението, апетита, емоциите ни.


                              30 СЕКУНДИ, КОИТО ЩЕ НАПРАВЯТ СЕКСА ПО-ДОБЪР


Нивата на тестостерона – полов хормон, който присъства в различни стойности и при двата пола, също са по-ниски през месеците от ноември до април.

Зимен сън за либидото

Явление, което учените обясняват с т.нар. хибернация при предците ни – генетично закодирано ни е по това време на годината да имаме забавен метаболизъм, апетит за калорични храни и да ни се спи повече.

© iStock, Събудете либидото за зимни приключения!

„Нещо като зимен сън, който засяга включително и желанието ни за секс“, обяснява д-р Маргарет Остин от университета на Тасмания.

За да се събудите от него, специалистите съветват да... обличате ярки цветове. Особено свързваните с женската плодовитост червено и розово, които подсъзнателно влияят на сексуалното желание и при двата пола.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser