Преминете към основното съдържание

Как да се справим с прокрастинацията?

Защо обичаме да отлагаме и как да се справим с този проблем
© iStock

Здравейте. Казвам се Тереза и съм хроничен прокрастинатор ... като повечето жители на планетата Земя!

Приела съм го като факт и това не ми харесва! Също така, тази нелепа зависимост ме кара да се чувствам виновна всеки ден за нещо несвършено. И това често се случва вечерта, когато вече съм си пуснала музка и съм се отдала на кулинарските онлайн курсове. Тогава изведнъж получавам ретроспективна картина и се сещам, че не съм направила това, което планирах да свърша предния ден.

Да, не обичам да се занимавам с досадни задължения, но пък обожавам да си правя списъци и мислово да си организирам деня си от А до Я. Няма такова щастие, когато разкъсвам листа със зачертаните задачи и с победоносна усмивка се потупвам по рамото за добре свършената работа. 

Но често имам списъци, които си седят, и си седят, защото някои неща все се отлагат. 


КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... ЗА ПОВИШЕНИЕ


Прокрастинация! Самата дума е толкова неприятна, досущ като някое от ужасните заклинания на Волдеморт. И така, как да намерим експелиармус-а към тази напаст. 

Започваме с основните неща. 

© iStock

ПЪРВО - ОПОЗНАЙТЕ ВРАГА

Отговорете на въпроса, защо се бавите? С други думи - каква част от случая отлагате?

Например, аз много обичам да пиша, но най-голямата трудност е да седна и да започна темата. Когато стартирам, бързо влизам в ритъм и си изливам всичко, което искам и трябва да кажа. Можете би отлагате, защото се страхувате, че няма да се справите достатъчно добре? В моя случай, мога да призная, понякога имам подобни проблясъци като - ами, ако не се хареса темата; дали ще бъде интересна за четене и т.н.

ВТОРО - ВИЗУАЛИЗИРАЙТЕ РЕЗУЛТАТА

Сега знаете какво ви забавя. И дори знаете защо. Време е да разберете как ще се почувствате (в идеалния случай), когато постигнете резултата. За мен обратната връзка от читателите или идеята, че информацията, която споделям ще направи нечий ден, ми дава приятен ефект и ме мотивира да започна да пиша.


КАК НОВИТЕ МЕДИИ НИ ПРОВАЛЯТ В РАБОТАТА


ТРЕТО - СЛОЖЕТЕ ДЕДЛАЙН

Установените граници помагат да се изпълни задачата навреме. Например, пиша текстовете вечерта, но процесът на редактиране или пренаписване е друг въпрос. Без краен срок рискувам да оставя доста материали непубликувани. Важно е да бъдете реалистични с крайните срокове и да не се отдавате на разсейването (оставете телефона си в чантата, и закрийте излишните табове в търсачката). Фокусирайте се и не правете нищо друго, докато не изпълните задачата.

ЧЕТВЪРТО - ОБЕЩАЙТЕ СИ НАГРАДА

Каква награда ще си дадете, за да изпълните задачата? Можете да определите и наказание за неуспех, но възнаграждението засилва мотивацията много повече. Аз, например, след завършване на материал, възнаграждавам себе си с чат с приятели, кафе или нещо сладко за похапване.

Страхотно е да мечтаем за успехите и великите постижения, но мечтите ще си останат мечти, докато не започнем да работим по въпроса. Така че, захващайте се и с малки, но сигурни стъпки прокрастинацията ще загуби магическата си сила в живота ви.

Още по етикети

кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser