Преминете към основното съдържание

Как да се справим с високата температура при децата

Ако педиатрите направят рейтинг на най-честите причини, поради които търсим медицинска помощ за децата си, високата температура би била в първата тройка. При повечето родители това предизвиква едно желание – незабавно да свалят температурата. Но дали наистина трябва да се прави и как точно?
© iStock

От теория към практика

Най-често температурата се качва при вирусна или бактериална инфекция. Детският организъм мобилизира защитните си сили и това се проявява най-напред с повишаване на температурата. Освен това температурата стимулира изработката на специално защитно вещество – интерферон, което спира развитието на вируса. Интерферонът достига максимална наситеност в кръвта на третото денонощие от заболяването, след което обикновено температурата спада и болното дете започва да се оправя. Излиза, че ако с всички сили и средства се мъчим да преборим високата температура, пречим на организма да реагира и обричаме имунната система на бездействие. Това може да доведе до проточване на болестта и по-чести простудни заболявания, защото нищо не подсилва имунитета.

Важно: ако е започната противобактериална терапия при детето, ефикасността на препарата може да се оцени преди всичко по самостоятелното понижаване на температурата на тялото. На фона на температуросвалящи средства тази оценка трудно може да се направи, а колкото по-рано детето получи правилно лечение, толкова по-малък е рискът от евентуални усложнения.


КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... ЗА ДЕЦАТА С БИВШИЯ


Ръководство за действие

*Не увивайте бебетата с юрган и не им обличайте мъхести пижами. Дайте възможност на температурата да спадне. Махнете пелената – тя покрива 30% от площта на тялото му и при висока температура се превръща в грейка.

*На всеки половин час обтривайте тялото с мокра кърпа или гъба, като наблягате на шията, врата, сгъвките при слабините и подмишниците, челото (а после останалите части на тялото). Важно е температурата на водата да е приблизително колкото и тази на тялото.


ДИГАНОЗА „СУПЕРМАЙКА“


*Обтриването се прави, само ако детето гори. Ако трепери от студ, кожата му е бледа, ръцете и стъпалата му са ледени, а устните – сини, това говори за спазъм на периферните кръвоносни съдове, за препълване с кръв на вътрешните органи и повишено натоварване на сърцето. Първо трябва да се справите с този спазъм, като разтриете крайниците на детето и подобрите кръвообращението.

*В детската стая трябва да бъде прохладно (18-23ºС). Задължително проветрявайте помещението. Ако се боите от течения, докато проветрявате, премествайте детето в друга стая, през това време сменете спалното бельо и измийте пода.

*При висока температура е важно детето да пие много течности. Това подобрява потоотделянето и помага да се избегне обезводняването. Идеални са киселите напитки – чай с лимон, сок от червени боровинки...

*Не хранете детето насила - липсата на апетит при висока температура е нещо нормално. Не е страшно, ако детето 2-3 дни отказва да се храни. Може да му направите кисéл – благодарение на съставките му (основни хранителни вещества - сложни въглехидрати, белтъци, мазнини), детето ще пие и ще се храни едновременно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser