Преминете към основното съдържание

Страхувате се от уволнение?

5 съвета, които ще ви помогнат да се справите и ще ви покажат другата страна на монетата

© iStock

Страхът от това да загубите работата си може да навреди сериозно на здравето ви. Ще ви помогнем да преодолеете този страх с няколко съвета.

В трудните периоди тревожността не ви дава да спите и да се храните нормално. Както и да работите нормално. Когато някой от близките ви или познатите ви среща трудности в намирането на работа, това събужда у вас чувството за несигурност на вашето работно място. Когато този страх се превърне в невроза, е необходимо да вземете някои мерки, за да преодолеете това пагубно за здравето ви състояние.

От промени и несигурност, от нарушаване на обичайния ритъм и планове се боят всички. Дори и да не го показват. Това е нормално. Но този страх може да се окаже пагубен. Когато сте прекалено притеснени да не загубите работното си място, започвате да изпитвате паника да не допуснете грешка или постоянно очаквате нещо лошо да се случи. В крайна сметка това се отразява на качеството на работата ви. Получава се така, че сами започвате да провокирате да се случи това, от което се страхувате. Ето как в 5 стъпки да победите самите себе си.

1. Не се самозалъгвайте!

Въображението и паниката са лоши съветници. Веднага се виждате без работа, в един сив враждебен свят, виждате каменното лице на работодателя си, икономиите, които се налага да правите... Време е да се успокоите, да спрете потока на въображението и да започнете да мислите конструктивно.

За да останете в реалността, направете резюме на самите себе си, като си зададете няколко въпроса. Започнете със специалността си. Търсена ли е тя на пазара на труда? Възможно е да се окаже, че професията ви има перспектива, за която дори не сте подозирали и е добре да започнете да променяте някои от навиците си, за да сте адекватни на търсенето. Ако професията ви обаче не е от най-търсените – не е беда. Разучете кои са „свързаните“ специалности и се опитайте да се „видите“ в подобна на ролята, която изпълнявате сега. Може да ви хареса повече.

Напишете всичко, което знаете и умеете. Задайте си въпроса: „Готова ли съм да науча нещо ново и нещо подобно?“ Може да започнете да учите нещо полезно веднага. И в случай, че настъпи критичен момент, да го посрещнете в пълна готовност. Освен това да учите нещо е интересно, не е просто задължително. Това е инвестиция в собственото ви лично развитие и растеж.

2. Бъдете честни със себе си.

Максимално честно си дайте отговор на един въпрос: какво именно ви държи и колко силно. Напишете в отделни точки от какво именно се боите, ако загубите работата си. Помислете отговаря ли заплатата ви на усилията, които полагате? Не ви ли се иска да си седите повече време у вас? Или да имате състоятелен мъж, а вие да работите за удоволствие? Много хора правят компромиси, с които свикват – ниска заплата, нередовно получаване на възнаграждението... Винаги трябва да търсите възможност за развитие, да се движите напред, да търсите нови хоризонти. Така ще може да анализирате какво ви „задържа“ в сегашното ви положение и защо така здраво сте се „хванали“ за него.

3. Оптимизирайте разходите си.

Всеки има някаква програма, в която са фиксирани разходите и доходите му и от която не може много да мърда: кредити, режийни, деца, почивки, лекарства... Замисляйки се, какво то това може да коригирате, веднага се появява и страхът от настъпването на този момент. Но всяка програма и план може да се пренастрои. Просто трябва да разчетете семейния си бюджет за два-три месеца напред. Само така ще се убедите, че да „затегнете колана“ по време на труден период не е толкова ужасно.

4. Среща с опасността.

Това е най-екстремният, но и най-ефективен начин. Не позволявайте на страха а ви преследва, а вие го преследвайте! Представете си се вече без работа: ще осъзнаете, че напразно сте се тревожили за „стабилното“ си работно място. Първо - ще си починете. Второ – твърде вероятно е да намерите по-добра и по-високо платена работа, която е да по-близо до дома ви и с известни предимства. Те, това не е повод да превръщате живота си в драма. Не е повод да спрете да се виждате с колегите, с които сте се сприятелили. Ако не сте загубили работата си, как ще разберете на какво сте способни всъщност и какви перспективи се отварят пред вас!

5. Изучавайте чуждия опит!

Знаете ли колко успешни кариери са започнали след едно уволнение?!Дори и сред познатите ви има такива хора. Просто се интересувай как другите са се справили в подобна ситуация. В много случаи уволнението е късмет, а не обратното. Използвайте момента, за да се качите на по-високо стъпало в кариерата ви. Твърде възможно е да си кажете един ден: „Добре, че ме уволниха!“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser