Преминете към основното съдържание

Как да си обясним огромната любов към шоколада?

Особеностите на характера определят и вкусовите предпочитания: доказват го учените
© iStock

Изследователи от швейцарския Федерален технологичен институт съставили три сборника с въпроси, които адресирали до произволни хора. Първият бил посветен на особеностите на човешкия характер, вторият - на хранителните навици, третият – на предпочитанията за храна. Учените се интересували главно от връзката между личностни черти или т. нар. петфакторен модел на личността (екстроверност, доброжелателност, добросъвестност, откритост към новото и невротичност) и предпочитанията към храна.

Ние сме това, което ядем

Изследователите са установили интересни зависимости. Например хора с „ниско ниво на добросъвестност“ често се хранят импулсивно и губят контрол при вида на вкусна храна. Това е твърдение на автора на изследването Кармен Келър. Според нея невротиците ядат твърде много калорийна храна, като така се опитват да се справят с негативните емоции. Екстроверсията, която за разлика от недобросъвестността и невротичността обикновено се смята за положително качество, също може да доведе до нездравословно поведение. Екстровертите обикновено преяждат поради банални причини като мирис, ухание, външен вид и често се хранят извън дома.

Диета, сбогом?

Заключението на изследването е, че някои личностни черти могат да бъдат разглеждани като рискови фактори, провокиращи неправилно отношение към храната. „Тези резултати са още едно доказателство в полза на това, че отношението на човека към него самия и здравето му е тясно свързано с отношението му към храната. Което пък се определя до голяма степен от личностните характеристики като добросъвестност и невротичност“, споделя Тим Богг, психолог в Университета Уейн в Мичиган. Вече е ясно, че способността на човека към емоционален контрол и регулация е не по-малко важна за поддържането на здравословен хранителен режим. Спрете да броите калории, а работете върху характера си и личностните си характеристики.

С други думи, за да поддържате нормално тегло, трябва да разберете какво ви причинява стрес и какво е поведението ви, когато пред вас има вкусна храна. Фиона Джонсън от University College London, изучавайки поведението на хората, добавя, че е малко вероятно личностните характеристики да се променят с времето и че не е лесно да се преодолее тяхното негативно влияние.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser