Преминете към основното съдържание

Как да си върнете формата след празниците?

Инструкции: дисциплина и последователност
© iStock

Винаги е важно да започнете с кратък детокс (2-3 дни) – това ще помогне да изчистите организма от токсини и извеждането на течности от тъканите, които причиняват подпухналост след всичкия изпит алкохол по време на празниците. Преди всеки детокс е добре да си направите тест за алергия към храни – каквито и ограничения да си налагате, ако продължавате да се храните с алергени, няма да има полза от детокса. Добре е към детокса да включите и пробиотици – поне на първия етап.

Наложете си ограничения

Тестени изделия, захари, кафе – те задържат вода в организма и помагат за натрупването на мазнини в областта на талията. Добре е да изключите сладкото и соленото – те увеличават апетита.

Повече сън

Липсата на сън провокира производството на хормона грелин, който понижава физическата активност и засилва чувството за глад. Този хормон допринася за натрупването на мастна тъкан и стимулира производството на глюкоза от черния дроб. Хроничното недоспиване може да се позволи само при критично ниско тегло.

Пийте повече вода

Една чаша вода преди хранене подготвя стомаха за храната, подобрява храносмилането и помага за отслабването. Ако добавите към водата и лимон, това регулира киселинно-алкалното равновесия.

Внимателно дъвчете храната си

Трябва да дъвчете много – 5-10 пъти повече, отколкото сте свикнали. За 20-минутно хранене може да погълнете изключително голямо количество калории, но може и да осъзнавате всяка хапка.

Помнете протеините

Протеините са ненаситени мазнини – с тях се нахранвате бързо, без опасност за напълняване. Месото и лещата засищат и потискат апетита.

Контролирайте нивата на хормоните

Хормоните, които помагат на организма да се освободи от излишните килограми, да се пречисти и да регулира обменните процеси и апетита са лептин, окситоцин, кортизол, холецистокинин. Съвременните хормонални препарати са безвредни и ефикасни. Всяко тяхно използване трябва да се наблюдава от лекар.

Пийте еко коктейли

Смутита, фрешове, шейкове с растителни млека – те помагат за прилив на енергия и подобряват настроението. Максимум аминокиселини получаваме от месото (особено от червеното), но условието за това е да имате здрав стомах – т.е. Той да функционира отлично. Трябва да преработва и да усвоява храната перфектно. Вместо месо, може да използвате коктейл с концентрирано съдържание на аминокиселини. Такива коктейли са подходящи за вегетарианци и за хора с непоносимост към лактоза.

Важно е тези коктейли да не съдържат захар, трансмазнини, подласдители, оцветители и консерванти. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser