Преминете към основното съдържание

Как да спестявате пари, дори и да сте на заплата?

5 съвета, които изискват само дисциплина

© iStock

Парите за нас са като меда за Мечо Пух – ако ги има, веднага ги няма. Не на всеки се удава да спестява пари, независимо колко печелите. Но как да се научите да спестявате, така че в един момент да се окажете със сума, която ще ви помогне да осъществите заветната си мечта?

#1. Помислете колко струва един час от работата ви

Изчислете колко часа на седмица работите и колко печелите за всеки от тези часове. Е, може да ви се доплаче, разбира се, но сега темата е друга. След това изчислете колко харчите за път към работа (транспорт, кафе, вода, обяд, цигари и т.н.). Излиза, че много от вас харчат доста пари още преди да са стигнали в офиса.

За да спестявате, трябва да се научите да устоявате на импулса за покупка. Всеки път, когато искате да си купите нещо, си задавайте въпроса колко часа или дни трябва да работите за него. Може да изпаднете в ужас!

#2. Оценявайте впечатленията и чувствата

Управлението на парите започва с управлението и контрола над постъпките ви. Да започнем с прекрасния навик да се научите да пиете кафето си у дома. Така ще спестите разход за традиционната сутрешна покупка. Представете си как тази сума я събирате в касичка и и за една година колко ще се натрупа.

Но не се лишавайте от удоволствията на живота. Просто променете начина – вместо да ги купувате, приготвяйте си ги сами у дома.

#3. За загубеното време мислете като за загубени пари

Ако ви предлагат да поработите извън работно време, защо да не се съгласите?! Ако алтернативата е да лежите на любимия си диван и да гледате сериал, това не е печелившо. Ако може да заработите допълнително, трябва ли да пропускате тази възможност?

#4. Харчете разумно

За да се научите да спестявате, трябва да осъзнаете какво са сами по себе си парите – просто безмислени хартийки. По-важното за вас е това, в което може да ги превърнете. Милион долара в банкова сметка е просто цифра на екрана. Но 100 лв. в джоба ви може да са една прекрасна романтична вечеря, която ще остави много спомени за цял живот. Харчете пари за това, което наистина е важно за вас.

#5. Мислете за спечелените пари като за спечелени

И защо не? Спестените пари може да са награда за усилията ви – да се откажете от кафето всеки ден, да се откажете от 5-ти чифт обувки, да се откажете от... каквото и да е. За година това може да се измерва примерно с една значителна сума. Но вие сте работили за тази сума, изградили сте нови навици, а това заслужава награда. Особено, ако сте отказали цигарите.

Управлението на парите не е толкова сложна задача. Ако се научите правилно да подреждате приоритетите си, с времето може да се окаже, че сте пред избора как и къде да инвестирате парите си. Искрено ви пожелаваме успех!


Още по етикети

пари , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser