Преминете към основното съдържание

Как да спортувате в онези дни

Вижте отговорите на един от най-популярните въпроси за жените
© Shutterstock

В дните, когато ви се иска да се свиете в леглото и да се затоплите с чаша чай, а вероятно и да не виждате никой, може би не ви се мисли за спорт. Това често променя ритъма на тренировките ви и го разстройва. Има начин обаче да не се лишавате от спорт в тези дни и дори да запазите ефективността на тренировките си. На първо място е добре да знаете по принцип кога и как да тренирате, след което да съобразите и натоварването на тялото си в специалните дни от месеца. 

Сутрешните тренировки са по-ефективни

1-во: те помагат на тялото да се събуди. Нервната система и метаболизмът по-ефективно стартират работата си именно с физическо натоварване, а не с кафе.

2-ро: тренировката сутрин изгаря повече калории от вечерната, защото процесът на изгаряне продължава през целия ден. Организмът изразходва енергия не само за бодърстване, но и за възстановяване след тренировка.

3-то: нивото на глюкоза в кръвта сутрин е по-ниско, което означава, че за енергията тялото използва мазнините. Но изгарянето им е възможно само с натоварване от аеробен характер. Ако искате да съхраните мускулната си маса, тренировки на гладно не са препоръчителни. Храненето е добре да приключи поне час, преди тренировката.

Ефективна ли е тренировката веднъж седмично?

Разбира се, че НЕ. За да имат ефект тренировките, трябва да поддържате тялото постоянно в бойна готовност и следващата ви тренировка да бъде в такъв период от време, в което тялото ви още не е „изстинало“ от предишната. Само така може да получите ръст на физическите си показатели. Оптималният вариант е 3-4 пъти седмично. С големи паузи рискувате всеки път да започвате тренировките си отначало.

Трябва ли да спрем с тренировките по време на критичните дни в месеца?

В никакъв случай! Разбира се, това се отнася в случаите, когато те протичат безболезнено и в добро самочувствие. Спортът дори помага на тялото да премине през тези дни по-добре.

© Shutterstock

Трябва да имате предвид обаче някои неща:

1. За да не провокирате допълнително кръвотечение, трябва да намалите обичайната интензивност на тренировката и да тренирате само избрана мускулна група, а не цялото тяло.

2. В интервалите на почивка е задължително да разтягате мускулите, за които сте работили. Комбинацията от силови и стречинг упражнения ще намали мускулния хипертонус и ще ви застрахова от повишаване на кръвното налягане, което ще ви предпази от усилено кръвотечение.

3. Категорично не се препоръчва по време на критичните дни да се тренира за коремна преса. По-добре се съсредоточете върху други актуални части на тялото като дупе или гърди.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser