Преминете към основното съдържание

Как да спрете да преяждате от стрес?

Отговорът ще ви изненада
© iStock

Какво да правите, ако не ви стигат силите да се откажете от хляба? Може ли да победите собствения си глад? Има някои лайф коуч техники, които могат да помогната на всяка жена под стрес да намери отговор на тези въпроси.

Вътрешна нагласа

Нужни са вътрешни граници, които да създадат определена нагласа и правилна настройка в моментите, в които силите ви напуснат и се предадете пред поредната доза шоколад. Повтаряйте си в такива моменти „Харесва ми чувството на лекота!“, „С лекота ще дочакам обяда или вечерята!“, „Храня се само, когато съм гладна.“. Поставяйте си задачи: „Ще се нахраня, след като приключа сеанса си по йога.“. Заработвайте всяка своя порциа с движение или спортуване.

Заобичайте детето във вас

Помислете и анализирайте какви са вътрешните страхове или обиди, които таите още от детството си. Осъзнайте, че във вас живее малко ранимо момиче и започнете да „разглобявате“ проблемите, с които сте пълнили главата му.

Създайте си среда

Уреждайте срещите си не в кафе, а в парк или в галерия например. За да не се изкушавате от вредни храни, не дръжте такива у дома, в чекмеджето в офиса или в чантата.

"Измивайте" проблемите

Това е универсален начин, който се отнася към проблемните ситуации, свързани не само с храната. Всеки път, когато си взимате душ, се концентрирайте върху това, от което искате да се освободите, да се избавите от него, да се махне от живота ви. Така символично водата го отмива.

Научете се да управлявате емоциите си

Това е задължително условие, в противен случай емоциите ще започнат да управляват вас. По отношение на въпроса „Как да спрете да преяждате от стрес?“, има едно правило: приемете стреса като даденост, той ще е факт винаги. Същото е и с преяждането от стрес. Поставете въпроса по друг начин: „Как да се науча да се предпазвам от стреса? Как да се справим с разрушаващите емоции?“.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser