Преминете към основното съдържание

Как да събудите своите най-секси мускули?

За глутеалната амнезия има и по-забавно название: синдром на мъртвия задник. Страдате ли от такъв и как да го „съживите“?
„Мъртъв“ по-скоро се употребява в смисъл на „заспал“ и касае един от трите основни мускула в седалищната зона.
„Мъртъв“ по-скоро се употребява в смисъл на „заспал“ и касае един от трите основни мускула в седалищната зона. © iStock

Нарича се синдром на мъртвия задник. Или поне такъв би бил буквалния превод на Dead Butt Syndrome. Звучи като нелепа шега. Само че е реално название на нещо съвсем сериозно, което в учебниците по медицина можете да срещнете и като „глутеална амнезия“.

„Ако използвам обаче „мъртъв задник“, за да опиша синдрома, хората по-лесно схващат идеята“, казва д-р Андрю Банг. Хиропрактор от Уелнес инстистута към клиниката в Кливланд, САЩ, той все по-често се сблъсква с проблема при своите пациенти.

Мъртъв“ мускул

Странното наименование на синдрома не означава буквално смърт за седалищните ви части. „Мъртъв“ по-скоро се употребява в смисъл на „заспал“ и касае един от трите основни мускула в тази зона – глутеус медиус (среден седалищен мускул). Залиняването му може да се дължи на контузия, на лишаване от хранителни вещества, а също и на недостатъчно използване. Ако работите на бюро по цял ден например, седенето в продължение на часове ви пречи да използвате активно задните си части.


КАЙ-ЛАТЕС: НОВИЯТ НАЧИН ЗА ПЕРФЕКТНО ДУПЕ


За да ни обяснят до какво води това, специалистите използват термина „реципрочно инхибиране“ – процес, който описва зависимостта между два мускула от двете страни на една и съща става. „Когато единият мускул се съкращава, нервните сигнали, изпратени до другия, го карат да се отпусне“, казва д-р Банг. Ако прекарате часове в седнало положение, хип флексорът (хълбочно-поясният мускул) постоянно е натоварен, докато глутеусът почива. Ето как ден след ден тренираме седалището да е... по-отпуснато.

Въпрос на (дис)баланс

Заседяването обаче не е единствената причина за глутеална амнезия. „Тя може да засегне и всеки трениращ човек, който пропуска да натоварва седалищните си мускули“, обяснява Кристен Шютен, физиотерапевт от Мичиган. Дисбалансът между стегнатите и отпуснатите мускулни групи, описан от колегата й Банг, се среща и при свръхактивни хора със силна бедрена мускулатура, например при спринтьорите.


10-ТЕ НАЙ-СЕКСИ ЧАСТИ НА ТЯЛОТО СПОРЕД МЪЖЕТЕ


Проблемът е, че глутеус медиус е част от групата мускули, които стабилизират бедрата и таза. И когато не работи правилно, неговите функции се компенсират от другите мускули. А неправилното натоварване може да доведе до болки в кръста, проблеми с коленете и глезените, схващания и изтръпвания.

Бърз тест

Как да разберете дали страдате от синдрома?

  • Един от начините е да застанете в изправен стоеж и закопчаете около кръста си колан. „Ако линията на колана пада в предната част на тялото, това е знак за преден наклон на таза и вероятно глутеусите ви не функционират правилно“, обяснява холивудската фитнес инструкторка Кийра Стоукс. „Ако седалищните ви мускули бяха във форма, коланът щеше да е успореден на пода.“
  • Тест номер две: легнете на пода по очи и поставете длани под слабините. Опитайте се да стегнете докрай дясната част на дупето, после и лявата. Трябва да можете да контролирате и да усещате работата на отделните седалищни мускули.
  • Можете да проверите състоянието на глутеусите ви и с тренировка. Ако получавате схващания в бедрата по време на клекове и напади или ако мускулната треска в последствие е много по-силна в краката, без да сте ги натоварвали чак толкова, вероятно причината е, че те компенсират работата на „мъртвия задник“.
  • Друг начин за установяване на проблема е т.нар. Проба на Транделенбург, която се прави от лекар специалист. С притискане на палци в зоната на кръста той може да установи дисбаланс, докато вие изпълнявате команди като заставане на един крак и вдигане на другия напред със свито коляно.

Добрата новина

За щастие, глутеалната амнезия е обратим процес. Стига да правите 20-минутни почивки на всеки час седене пред компютъра. Можете да си настроите аларма, за да не забравяте да ставате и да се разхождате. А ако се налага да останете на мястото си – Стоукс съветва да редувате стягане на левите и десните седалищни мускули.

Препоръките ѝ включват и заменянето на стола с фитнес топка за сядане (поставя се на специална подложка, за да не се търкаля) или ползването на т.нар. „изправено“ бюро, като и двата варианта се правят за кратки интервали, а не за целия работен ден.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser