Преминете към основното съдържание

Как да тичате в студа, без да се разболявате?

Споделяме някои тънкости за тренировките по зимните улици

© iStock

Оправданията като студено е, тъмно е, мокро е и подобни не са познати за някои. Но как се получава така, че едни могат да пренебрегнат климатичните условия и да не позволят да провалят тренировката, а на други не им се получава? Вижте някои от тънкостите за тренировки навън в студа, които ще ви помогнат да поддържате тонуса си и през зимата.

# Задължително започвайте тренировката си с разтягане и загрявка. Най-добре е да я правите у дома или в краен случай навън, но доста интензивна.

# Оптималното време за тренировка навън е до един час. Важното е да не оставяте тялото ви да изстине – ако почувствате, че започвате да се охлаждате, веднага се приберете.

# По време на бягане е добре да дишате през устата. Когато въздухът е студен, притиснете езика си към небцето – така ще спирате въздуха да достигне до гърлото ви. А може да си сложите специална превръзка на устата и да дишате през нея.

# Носете светлоотразителни дрехи, особено ако тичате в сумрак и не тичайте върху лед – опасността от травми е голяма.

# Ако температурата е 15 градуса под нулата, по-добре не излизайте навън, а направете тренировката си у дома или в залата.

# След тренировка навън, задължително изпийте чаша топъл чай – това поддържа имунитета и баланса в организма. Вземете топъл душ и се затоплете.

# За тонус и добра фигура е достатъчно да тичате 2-3 пъти в седмицата.

# Комбинирайте бягането със силови тренировки в залата, за да увеличите издръжливостта си и да поддържате мускулите си в тонус.

# За тренировките навън трябва да се обличате подходящо. В най-простия смисъл това означава многослойно. Отличният вариант е да се снабдите с професионално облекло, което регулира топлината на тялото и пропускането на въздух. На ръцете задължително слагайте ръкавици, а на главата – шапка.

# Тичането върху сняг е по-трудно, отколкото върху чиста повърхност. Подметката на маратонките трябва да е с грайфер и със специална повърхност.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser