Преминете към основното съдържание

Как да удължим удоволствието от почивката

Съвети, които да ви помогнат да станете по-щастливи преди, по време и след отпуската

Всичко й е прекрасно на ваканцията с изключение на едно нещо - не е безкрайна. Колкото и да е приятно да се излежавате на плажа, да карате ски из зимните курорти или да откривате далечни места, призракът на завръщането у дома неумолимо диша в гърба ви, напомняйки ви за предстояща среща с ежедневните задължения.

След дълги проучвания учените отново потвърдиха очевидния факт: удоволствието от ваканция не трае дълго. Скоро след завръщането ни у дома нивото на щастие неумолимо се връща на нивото отпреди отпуската. И въпреки че според калифорнийския психолог и изследовател на ваканции (окозва се, че има и такива) Джесика де Блум, кратките дни за почивка „имат силен, но краткотраен ефект“, не бързайте да прибирате банските костюми за догодина и да отменяте резервациите си. Изследването на щастието и естеството на потреблението все пак доведоха учените до полезни изводи, които ще ви помогнат да извлечете максимума от кратката и така дългоочаквана почивка.

ПЪРВО, СПОДЕЛЯЙТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Психолозите са уверени, че преживяванията носят много повече удоволствие, отколкото материалните придобивки. Отчасти това се дължи на факта, че хората обикновено обичат да говорят за това, което са преживели, отколкото за това, което са си купили.

„Инвестирайки в пътувания, ние не само плащаме за временна промяна на обстановката, но и инвестираме в истории, които ще споделим с роднини, приятели и колеги“, обяснява Амит Кумар, доктор на медицинските науки в Чикагския университет, който освен всичко друго изучава връзката между парите и щастието. „Ваканциите ни връщат радостта след месеци и дори години, защото споменът за тях остава жив в истории от минали приключения, които разказваме и споделяме.“

ВТОРО, ПЛАНИРАЙТЕ С УДОВОЛСТВИЕ

Учените също така доказаха, че предварителното планиране гарантира повече удоволствие, отколкото спонтанно решение, взето в последния момент. „Вълнуваме се, очакваме с нетърпение удоволствието от почивката и несъзнателно търсим начин да направим това усещане по-дълготрайно“, казва д-р Кумар. „Правим списъци, създаваме маршрути, запазваме билети, избираме оборудване - активната подготовка допринася за засилване на интензитета на изживяването, превръщайки очакването в отделно забавление преди самото пътуване.“

ТРЕТО, ЗАПОЧНЕТЕ КРАСИВО

Друг аспект, важен за удължаването на вашето ваканционно щастие: обърнете особено внимание на планирането на началото на вашата отпуска. Например, резервирайте си маса в известен ресторант за първата вечер, или вземете бутилка скъпо вино, която да изпиете заедно на терасата след като се настаните.

„Първите дни на почивката ще се запомнят за дълго, и ще ги добавите в категорията на най-добрите събития в живота ви, ако са богати на положителни емоции“, казва д-р Елизабет Дън, изследовател на щастието в Университета на Британска Колумбия и съавтор на „Happy Money: The Science of Happy Spending“. "Ако в началото нещо се обърка, съответно и усещането ви за цялата ваканция ще е не особено добро."

По същия начин планирайте и по-интересен и запомнящ се финал: „Отбележете края на ваканцията, като полетите с балон или се разходите с яхта, а може и отново да посетите скъпия ресторант от първата вечер - това ще помогне да се приберете с прекрасно настроение.“

ЧЕТВЪРТО, ВЯРВАЙТЕ В УНИКАЛНОСТТА

Когато разказвате на приятелите си за вашите преживявания, имайте предвид, че споделянето на информация може да повлияе на настроението ви по различни начини. Психолозите са открили, че сравняването на собствения опит с нещо подобно, преживяно или купено от други, може значително да намали удовлетвореността от инвестицията - на принципа „в чуждия двор тревата винаги е по-зелена“.

Когато обсъждате скорошни ваканции с приятели, можете да разберете, че техният круизен кораб е бил два пъти по-голям, а на палубите е имало седем басейна, а не четири, както е във вашия случай. Ясно е, че някой винаги успява да резервира по-добър круиз или е почивал в по-скъп хотел, но за да постигнете максимално щастие, е важно да намерите аспект, с който без съмнение имате късмет. „Ваканцията сама по себе си не е специално забавление, но със сигурност можете да я превърнете в незабравима и искрено да се насладите на впечатленията си, стига да намерите вашия уникален начин да я изживеете“, съветва д-р Дън.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser