Преминете към основното съдържание

Как да увеличите личната си ефективност до 5 пъти?

Тази съвсем проста система дава резултати след две седмици
© iStock

Представете си, че само след две седмици ще работите повече и ще се уморявате по-малко, при това няма да изпитвате чувство за вина от „нищо-не-правенето“. Системата АР (активна релаксация) помага да управлявате по-добре и по-ефективно времето си, без да чувствате вина. Така лесно може да преодолеете разсейването.

Често ви се случва да изпитвате вина от това, че сте си позволили да не правите нищо поне за половин час. За да управлявате този процес, може да въведете системата АР, която ще преобрази дните ви и начина, по който се чувствате.

Разпределете деня си на няколко отрязъка от по 2-3 часа активност и почивка. На един лист с големи букви напишете „ГУБЯТ ВРЕМЕТО“. Под този надпис напишете всичко, което ви губи времето и доставя удоволствие, но вреди на ефективността ви на работа. Примери за това са: телевизор, компютърни игри, социални мрежи, статии и приложения...

Надолу става по-лесно. По време на активния период от деня правете ВСИЧКО, което не е в този списък. Искате да се разходите? Моля! Да се обадите на приятел? Направете го! Важното е да си обещаете да не губите времето си с описаните на листа хартия неща. Дори може да си направите списък на нещата, които трябва да направите.

Вече се досещате какво трябва да правите в периодите на почивка. ВСИЧКО, което искате – спете, играйте на игри, гледайте телевизия, ровете се в социалните мрежи... Но го правете само в посочените за това часове.

Появява се въпрос: „А какво да правите, ако по време на активната фаза ви изненадат гости?“ Все пак системата АР сте длъжни да я спазвате само, когато е необходимо и наложително.

Защо тази елементарна система работи?

Времевите отрязъци от деня (по 2-3 часа) не ви позволяват да се мотаете и да мързелувате – след добре свършена работа получавате заслужен релакс. Освен това часовете, в които сте се отдали на разсейване и почивка няма да ви носят чувство на вина.

Вижте примерно разпределение на РАБОТНИТЕ ДНИ.

06:30 – повишаване на активността за деня

09:00 – 13:00 – работа

13:00 – 14:00 – релакс

14:00 – 18:30 – работа

18:30 – 20:00 - релакс

20:00 – 22:00 – активност

22:30 – 06:30 – почивка

 

В НЕРАБОТНИТЕ ДНИ

09:00 – 12:00 – активност

12:00 – 15:00 – релакс

15:00 – 17:00 – активност

17:00 – 19:00 – релакс

19:00 – 22:00 – активност

22:00 – 09:00 – почивка  

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser