Преминете към основното съдържание

Как да вдигнем еко сватба

Да попитаме англичаните – екологично решение за най-важния ден в живота е новата мания, обхванала Острова. Дрехите от органичен памук са задължителни и на гостите е забранено да използват автомобили. Репортаж за добрите еко принципи, които защитават планетата и развиват нов жанр в сватбения бизнес
© iStock

„Това е първата ми зелена сватба“, ентусиазира се една от поканените. Тя не си е купила нова рокля специално за случая и е оставила колата си в гаража. Желанието на младоженците – 30-годишната Манди и Джонатан на 29 години, е сватбата им да бъде в началото на май, извън големите градове, в английската провинция и да струва колкото е възможно по-малко на планетата. „През цялата година се опитваме да живеем според екологичните си разбирания“, обяснява Джонатан. Той е консултант по околната среда в Лондон, ходи на работа с велосипед, а жена му рециклира всичко възможно и повива сина им с памучни пелени, които се перат.

© iStock, Все повече европейци избират зелените сватби пред класическите.

„Искахме този специален ден да ограничим максимално емисиите с въглероден двуокис, които изхвърляме в атмосферата“, добавя Джонатан. „Сватба за 150 човека, с два самолетни билета за сватбено пътешествие прави около 14.5 тона въглероден двуокис, изхвърлени в атмосферата“, изчислява Майкъл Буик, който работи в британската компания Climate Care. Тази цифра е с почти 4 тона повече от средната годишна норма на всеки англичанин. Затова Манди и Джонатан предлагат на гостите си да вземат влак.

Изпратените покани са на рециклирана хартия, а конфетите са био разграждащи се. Булчинската рокля не е шита по поръчка, а е конфекция, закупена преди две години на благотворителна разпродажба. Преди сватбата Манди я украсява с пайети, докато младоженецът решава проблема с облеклото, като наема смокинг от три части. Булката пристига в църквата с хибридна кола под наем, а той - на триколка, с която двамата си тръгват след церемонията. Сватбените халки не са по поръчка. Нейната е купена от антиквариат, а неговата откриват втора ръка от eBay.

След церемонията всички гости и младоженците се събират на коктейл. На него всички лакомства и напитки дори джинът са от био продукти. Гостите са очаровани. Сватбата е в селски дух и едновременно с това – много шик, абсолютно екологична и е в топ тенденциите, които вълнуват цяла Европа.

„Зеленото е новото бяло за сватбените церемонии – всички ще го потвърдят“, отбелязва Кати. Тя се е омъжила през 2005 година в зелена сватба, а днес дава съвети и предлага списък с доставчици на уеб страницата си www.ethicalweddings.co.uk.

© iStock, Поканите винаги могат да бъдат изработени от рециклирани материали.

Но отдавна тя не е единствената на пазара. В последните месеци интернет страниците със съвети за еко сватби се увеличават лавинообразно. Добре подготвения план и различните форуми по темата помагат на бъдещите младоженци да подготвят незабравим екологичен прием.

Сватбеният агент от град Девон – Роузи Еймс, работеща в традиционния стил, се преориентира към новата вълна. „Имах все повече и повече запитвания за подобен тип церемонии и бъдещите семейства искаха да им бъде организиран биобюфет с продукти от близкия ресторант. Една сватба по принцип изисква много време и енергия, а за организирането на биосватба усилията са двойно повече“, твърди тя и отказва да работи със сладкарница, която не може да докаже произхода на брашното и яйцата, с които приготвя сватбените торти.

„Най-трудното е да се открият производители, които работят с екологични продукти“, потвърждава Кати от EthicalWeddings.

За своята сватба Манди и Джонатан ги намират сами. „Срещнахме рибар, който ни снабди с прясна пъстърва, един биомесар живее съвсем наблизо и случайно открихме цех, който се е специализирал в производство на диви цветя, от които създават красиви букети“, описва Джонатан. Шаферките на Манди помагат за приготвянето на сладкишите.

„Идеята ни бе сватбената церемония да има минимални вредни последствия върху околната среда и максимално да подпомага местната икономика. Искаме да подпомогнем малките производители, защото сме за справедливата търговия. Но екологичните сватби не са просто последен писък на модата. Очевидно е, че трябва да намалим собствената си консумация на енергия и да се борим с всички средства срещу глобалното затопляне. Наш ред е да променим поведението си.“

 

© iStockНо не всички гости са настроени екологично. „Сватба от този тип може да притесни поканените, без да разберат урока от нея. Като цяло обаче оценяват усилията ни“, споделя аниматорка на сватбени празненства. „Този тип сватби приличат на традиционните. Но като знаеш, че си помислил и си помогнал на малкия бизнес, че всичко е здравословно и екологично, ти става топло на сърцето. И трябва да знаете, че не струва кой знае колко.“

Манди и Джонатан са похарчили общо около 8800 евро – три пъти по-малко от класическа сватба в Англия според младоженката. Ако имаш достатъчно време, можеш сам да подготвиш доста от нещата. „Понякога може да струва и значително повече, но колкото повече неща подготвите сами, толкова по-икономични ще бъдете. Най-малкото ще знаете откъде са продуктите, които използвате. Искаме да докажем, че еко сватбата може да не бъде по-скъпа от традиционната“, уточнява Кати.

Еко младоженците имат доста добри доходи и живеят комфортно. „Те са между 25 и 45-годишни, повечето са юристи и работят в Ситито. Дори и да са облечени в дрехи от екологичен памук и боси, те нямат нищо общо с хипи движението“, споделя сватбеният агент Роузи Еймс. Същото се отнася за медените месеци, планирани обичайно на Сейшелите и о-в Мавриций.

© iStock

Джени е булка с екологични разбирания и мечтае за сватбено пътешествие в Китай, но в крайна сметка се чувства виновна и променя намеренията си. „Трябва ли да избера друга дестинация, с която да изгоря по-малко въглероден двуокис? Как мога да си позволя тази китайска авантюра?“, се пита тя.

Манди и Джонатан разрешават дилемата – ще прекарат една седмица в екологична ферма в Испания, после ще гостуват на приятели и след това ще отидат за седмица на плажа. И задължително ще използват влак, а не кола или самолет.

Още по етикети

тенденции , сватба , еко
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser