Преминете към основното съдържание

Как да заспите бързо, ако се събудите посред нощ

4 ефективни начина за борба с безсънието

Организмът ни е непредсказуем и е в състояние да се събуди по всяко време на нощта по различни причини. През лятото това се обяснява най-често с високи температури на въздуха и ранни изгреви, но понякога се срещат и други: безпокойство, стрес, преяждане. Предлагаме ви селекция от 4 ефективни начина да заспите отново само за няколко минути.

Избягвайте мозъчната стимулация

Така че, не започвайте да планирате деня си, да мислите за работа или учене и, разбира се, в никакъв случай не взимайте смартфона си. Опитайте се да останете в леглото в покой и, например, прехвърлете в съзнанието си част от филм или книга или използвайте добре познат метод: бройте овце.

Използвайте релаксиращ спрей за сън

Такъв спрей, например лавандула, трябва да се напръска върху възглавницата преди лягане. Формулата му непрекъснато освобождава терапевтичния си аромат през цялата нощ, като по този начин улеснява заспиването, а в някои случаи дори предотвратява непланирани събуждания.

Опитайте с насочена медитация

Когато хората се събудят посред нощ, те често са объркани от тревожната мисъл, че не могат да спят. Поради потока на отрицателни предположения, умът ще остане буден, дори ако тялото е изтощено. В такава ситуация си струва да отклоните вниманието от стреса, като се съсредоточите върху дишането, а в наистина краен случай вземете телефона и включете релаксираща музика.

Използвайте маска за сън и тапи за уши

Този метод е подходящ за тези, при които причината за редовното събуждане е сутрешната светлина, проникваща дори през плътни завеси, или шумът, идващ от съседи и от улицата. И не забравяйте, че е препоръчително да изберете маска, изработена от естествени материали.

Още по етикети

безсъние
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser