Преминете към основното съдържание

Как да заспивате за една минута?

Този метод ще ви помогне да заспивате бързо където и да се намирате и по всяко време
© Shutterstock

Нервността често е причина за нарушения на съня, но със сигурност всеки от нас може да посочи още поне няколко причини: страх, срам, вълнение, депресия... Има обаче един трик, който работи безотказно при всеки, който го е усвоил. Ако го усвоите и вие, със сигурност можете да промените живота си!

Даваме на този метод името „4-7-8“. Като цяло от вас се иска да вдишвате през носа в продължение на 4 секунди, след което да задържите дъха си за 7 секунди и накрая да издишате през устата в продължение на 8 секунди. Това е! Лесно е и е просто!

Това дихателно упражнение забавя сърдечния ритъм и успокоява психиката. Само няколко повторения са нужни, за да усетите ефекта. Убедени сме, че ще си кажете: „Това безумие работи!“

Как работи?

Когато сте под стрес или изпитвате безпокойство, обменът на адреналин в кръвта ви се случва два пъти по-бързо, сърцето ви бие по-учестено, а дишането става бързо и плитко. Да дишате винаги оказва благоприятно влияние върху тези симптоми и действа като успокоително!

Тъй като в този момент вие изкуствено забавяте дишането, тялото ви е принудено да следва този ритъм и съкращава работата на сърцето. Задържането на дъха и умишлено бавното издишане неизбежно забавя сърдечната ритъм. Просто физиология!

Тази практика също успокоява и ума: просто в този момент се съсредоточавате върху дишането и всички мисли нямате място в съзнанието ви. Така то си почива. Тревогата и плиткото дишане вървят ръка за ръка. Всеки невролог ще ви го потвърди.

В резултат на всичко това цялото ви тяло релаксира толкова бързо и ефективно, сякаш някой ви е направил анестезия. Докторът от Харвардския университет Андрю Уейл казва, че практиката „4-7-8“ е известна от хилядолетия на индийските йоги и се изпозлва за потискане на стреса и за релаксация.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser