Преминете към основното съдържание

Как електронните отпадъци се превръщат в бижута от злато?

Българката Боряна Стробъл създаде първата в САЩ колекция от рециклирано злато, добито от електронни отпадъци и скрап

Замисляли ли сте колко злато изхвърляме на боклука? Буквално! В старата електроника, която отива в кофата за смет, се крият красиви бижута и доказателството е първата в САЩ колекция от обеци, колиета и пръстени, изработени от рециклирано 24-каратово злато.Автор на идеята е Боряна Стробъл, която преди няколко месеца беше на корицата на сп. ELLE. Родена в България, завършила престижни учебни заведения в Европа и Америка, Боряна намира своята професионална реализация отвъд океана. Омъжена е за съоснователя на Tesla Джей Би Стробъл, а от няколко години ръководи фондация, чиято цел е да подкрепя устойчивото развитие и кръговата икономика.

Преди броени дни в Невада, САЩ, Боряна представи иновативният проект Generation –инвестиционни бижута от рециклирано злато, добито от ненужни електронни отпадъци и скрап, които получават не само втори живот, но и стойност.

Методът за получаване на рециклирано злато по този начин значително намалява енергията, водата и въглеродния диоксид. Един грам рециклирано злато спестява цели 680 литра вода! При добива на злато от естествени руди емисиите на CO2 са 36 451 за грам, в сравнение с 3,62 при рециклираното злато. Икономиите на енергия от един грам рециклирано злато се равняват на 5860 такси за мобилни телефони. Това са почти 16 години зареждане. Малък пръстен от 8 грама рециклирано злато например спестява енергия, с която може 128 години да зареждате телефона си!

Модната индустрия е вторият по големина замърсител в глобален мащаб, след петрола. Всеки ден в света се купуват бижута на стойност около 1 милиард долара. Използвайки рециклирано злато, можем да намалим с 99% замърсяването при добива на злато от естествени руди, което ще даде положителен отпечатък върху цялата модна индустрия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser