Преминете към основното съдържание

Как Интернет и социалните мрежи съсипват сексуалния ни живот

Когато светът се превърне в едно глобално село, това неминуемо се отразява и на интимните ни отношения
© iStock

Ежедневно върху нас се изсипва количество информация, с което съзнанието ни не може да се справи. Кръгът на това, което наистина ни интересува, отдавна е излязъл извън границите на личния ни живот – притесняваме се за пожарите в Амазония и Сибир, за глобалното затопляне, за Ким Кардашиян и напълно забравяме за необходимостта да се грижим за личния си живот. Емоционалното увлечение в безкрайния информационен поток ни лишава от сили да изразяваме емоциите си чрез личен контакт. А за да получим удоволствие от секса, е необходимо да се съсредоточим само и единствено върху него.


ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ВЕКА НА SEXLESS РЕВОЛЮЦИЯТА


Порното като убиец на страстта

И ако продължим темата с информацията, която ни залива, няма как да не споменем и порното, което изскача от всеки ъгъл. Преди то беше труднодостъпно удоволствие. Днес обаче е навсякъде – в Интернет, по телевизията... Порното не оставя никакво място за фантазия. То е толкова директно, че дори може да предизвика отвращение от секса. А къде отива възбудата, когато тайнствеността я няма?

„Социален“ живот

Най-големият капан за либидото са социалните мрежи. В книгата си „Секс еволюция. XXI век“ австрийският доктор на медицинските науки Вернер Бахман е категоричен, че те не могат да заменят личния контакт, и дава една печална статистика – 11% от потребителите под 25 години и 6% над тази възраст са готови да се откажат от секса заради Facebook или Instagram. Социалните мрежи ни превръщат в ексхибиционисти и воайори, които създават актуални теми, практикуват остроумието си, споделят мнение, рецепти и снимки от всеки момент от живота си. Само сексът, който правим, не може да бъде качен във Facebook. И това – благодарение на сериозната цензура. А когато няма как да получиш лайк, защо въобще да се занимаваш да го правиш?


А ВИЕ НОСИТЕ ЛИ БЕЗЖИЧНИ СЛУШАЛКИ ПО ВРЕМЕ НА СЕКС?


 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser