Преминете към основното съдържание

Как Крис Хемсуърт ще помогне на Австралия?

В момента целият свят е отправил поглед към Австралия

Австралия гори. Страната е изправена пред невиждана по своите размери катастрофа. Всъщност вече я изживява, защото бъдещето се случва сега.

Със сигурност ви е попаднала снимка на коала или кенгуру, обгорени, бедстващи или мъртви. Според официални данни броят на загиналите заради пожарите в Австралия животни е около 500 000 000 и всеки следващ ден се увеличава. Загинали са поне 24 души, около 30 са обявени за изчезнали, разрушени са около 1500 домове, хората са принудени да се евакуират. Пожарите тръгнаха от Нов Южен Уелс (това е най-големият щат на Австралия, столицата му е Сидни), но се разпростират и поглъщат все повече площ по пътя си, достигнаха и до щата Виктория. Около 200 тона въглероден диоксид са освободени в атмосферата. Пожарникарите не спират да се борят със стихията, повечето от тях работят доброволно, т.е. без заплащане.

В момента целият свят е отправил поглед към Австралия. Обикновени хора, знаменитости, кралски особи (да, принц Хари и Меган Маркъл, както и кралица Елизабет II). Дарения, апели, молитви, думи на съпричастност и подкрепа.

Днес Крис Хемсуърт публикува видео, в което изрази подкрепата си и обяви, че семейството му ще дари 1 000 000 долара.

Ръсел Кроу не присъства на Златните глобуси в неделя. Домът му в Австралия е един от хилядите, засегнати от пожарите, очевидно актьорът смята за свой дълг да бъде там в този момент и да направи каквото може, за да помогне. Кроу спечели статуетката за най-добър актьор в мини тв сериал – „The Loudest Voice“. Дженифър Анистън, която обяви победителя в тази категория, прочете съобщението му:

Няма грешка. Трагедията в Австралия е следствие от климатичните промени. Ние трябва да действаме с помощта на науката, да преминем глобално към възобновяема енергия и да уважаваме нашата планета, която е уникално и невероятно място. Само така ще имаме бъдеще. Благодаря ви!“

Последният пост в Инстаграм на Ръсел Кроу, който през ноември дари 105 000 000 долара в подкрепа на противопожарните служби, е видео, което показва собствената му противопожарна екипировка и статуетката му „Златен глобус“.

BBC правят няколко съпоставки, на база на които можем да добием още по-реална представа за катастрофата в Австралия.

Австралия – 5 000 000 хектара от територията на Нов Южен Уелс са изгорели от 1 юли насам

Амазония – 900 000 хектара

Калифорния – 800 000 хектара

Докладвани са 70 метра височина на пламъците, Операта в Сидни е висока 65 метра.

През 2009 г. в пожарите в щата Виктория, Австралия, загинаха 173 души. 10 години по-късно се надяваме трагедията да не се повтори.

Подкрепата на звездите към Австралия

Галерия

Подкрепата на звездите към Австралия

Още 13 знаменитости, които отправиха апел и дариха суми

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser