Преминете към основното съдържание

Как модната индустрия помага в борбата с коронавируса

Всеки прави това, което му е по силите

© getty

Пандемията на коронавируса създава проблеми със здравеопазването в целия свят. Кризата с вируса успя да засегне почти всички области на бизнеса и модната индустрия не остана непотърпевша от всичко това. Китай, който е един от основните потребители на луксозни стоки, е в епицентъра на събитията, а Италия, една от влиятелните световни модни сили, днес е на второ място по брой пациенти с коронавирус.

Дизайнерът Джорджо Армани се оказа най-прогресивният в реакцията си.

Още преди общата паника, марката реши да проведе шоуто си на затворени врати като превантивна мярка. Освен това марката Giorgio Armani предприе действия във всички области, като обяви затварянето на всички свои ресторанти, хотели и бутици. „Във връзка с огнищата на коронавирус в района на Ломбардия и в съответствие с превантивните мерки, предприети за опазване здравето на служителите и клиентите, Armani обявява временно затваряне на бутици, ресторанти и хотели в Милано“, се казва в съобщението на компанията пред националната карантина. Освен това, по-рано тази седмица дизайнерът направи дарение в размер на 1,25 милиона евро за три болници в Милано, болница Spallanzani в Рим и Италианската агенция за гражданска защита.

Освен това марката беше първата, която отложи круизното шоу през ноември, което беше предвидено да се проведе в Дубай на 19 и 20 април. След италианския си колега други марки също се изтеглиха. Prada, Hermes, Max Mara, Gucci и други временно отмениха или разсрочиха своите „круизи“.

© imaxtree

Versace се превърна в другата голяма марка, която предприе стъпки за разпространение на вируса. Първо, Донатела Версаче отмени шоуто на за круизната си колекция, която беше насрочена за 16 май в САЩ. Тя направи и дарение в размер на 143 хиляди долара на Китайския червен кръст за медицински нужди, а миналата седмица - 200 хиляди евро за подпомагане на лечебните заведения в Италия. „Сърцето ми е със засегнатите от коронавирус и техните семейства. Изпращаме любовта и подкрепата си и настоятелно призоваваме всички да помогнат на онези, които се нуждаят от нея сега”, коментира в изявление Донатела Версаче.

И други италиански модни къщи се включиха в борбата срещу коронавируса като показаха своята подкрепа. Луксозната марка за бижута и часовници Bvlgari направи дарение на изследователския отдел на болница Lazzaro Spallanzani в Рим. Тази инициатива позволи на учените да придобият усъвършенствана система за микроскопични визуализации, която играе важна роля в разработването на ваксина срещу COVID-19.

В понеделник стана известно, че Prada дари две отделения за интензивно лечение и реанимация на две болници в Милано.

Dolce&Gabbana публикува съобщение в профила си в Instagram, в което заявява, че подкрепя университета Humanitas в Котнице в Италия за провеждане на проучвания за реакцията на имунната система към коронавируса, за да се разработи рамка за диагностика и медицински интервенции.

По време на избухването на вируса в света по инициатива на СЗО е създадена първата по рода си Коронавирусна фондация (COVID-19 Solidarity Response). Целта му е да подготви всички страни за нова инфекция. Фондацията на H&M отпусна 500 000 долара за фонд „Спасяване на живот“.

© imaxtree

Разбира се, модните конгломерати не остават по-назад. Например LVMH, компанията притежаваща марките Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Kenzo, Loewe, Marc Jacobs и други, направи дарение от 16 милиона юана (2,2 милиона долара) на китайския Червен кръст, малко преди вируса да се разпространи по цялата планета. От понеделник, 16 март, част от парфюмерийните и козметични съоръжения на групата започнаха производство на водно-алкохолни гелове, които след това ще бъдат дарени на френските здравни власти.

Richemont, швейцарски конгломерат, който притежава Cartier, Van Cleef & Arpels и Chloe, направи дарение от 10 милиона юана (1,4 милиона долара) за борбата с COVID-19.

Компанията Kering, в чиято група са Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen и други, прехвърли 7,5 милиона юана (1 милион долара) на Червения кръст в Хубей, който заедно с Ухан стана епицентър на коронавируса.

Hermès гарантира 5 милиона юана (711 278 долара) за фондацията China Soong China Ling, която осигурява медицински персонал за борбата с вируса в страната.

Вярваме, че солидарността, подкрепата и събирателната сила в такива трудни времена за хората от цялата планета могат да изиграят значителна роля за разпространението на вируса, разработването на тестове, осигуряването на необходимото оборудване и намирането на ваксината.

Есенното шоу на Ralph Lauren отпадна заради коронавируса

Вижте повече

Есенното шоу на Ralph Lauren отпадна заради коронавируса

Шоуто беше насрочено за април

Dior и Givenchy започват производство на дезинфектант за болници

Вижте повече

Dior и Givenchy започват производство на дезинфектант за болници

По този начин френският концерн LVMH се опитва да помогне с кризата около коронавируса

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser