Преминете към основното съдържание

Как морето се грижи за кожата ни

То съдържа куп полезни вещества, които поддържат тялото и лицето ни млади и красиви. И козметиката се възползва от това...
© iStock

Близък роднина

Световният океан съдържа практически всички вещества, които са необходими на организма. Учените обичат да подчертават, че съставът на морската вода е близък до плазмата на кръвта, че морето лекува от болести, подмладява, възстановява и т.н. Склонни сме да вярваме на тези твърдения. Ако само се опитате да преброите всички елементи, които могат да се извлекат от водата, то списъкът може да се окаже безкраен.


11 МЪДРИ МИСЛИ ЗА МОРЕТО, В КОИТО ОТКРИВАМЕ СЕБЕ СИ


При това положение е логично защо много марки използват морски съставки. Някои брандове напълно са приели „океанската вяра“, например LA MER, други пък създават отделни линии или продукти, най-често с водорасли. Морските съставки са изключително ефективни, екологично чисти и дори хипоалергенни, ако говорим за водораслите и други растения. Което си е страхотен бонус предвид нарастващия екологичен проблем на Земята. Затова в ерата на химическия синтез, молекулярната козметика и футуристичните формули, морските съставки укрепват позициите си.

Най-добрият подарък

На първо място, световният океан ни подарява сам себе си. А именно познатия от детството ни вкус на солена вода. Тя не става за пиене именно заради тези иначе полезни соли и елементи, които се съдържат в нея в големи количества. Знаете ли защо е много по-приятно да влизаме в морската вода, отколкото в река, а още повече в басейн? Тайната е в микроелементите, които въздействат положително на психиката ни, като йод, флуор, бром, магнезий и др. Освен това по плътност морската вода е подобна на околоплодната течност, което подсъзнателно ни кара да се сещаме за майчината утроба, където сме били най-спокойни.

Активна флора

Водораслите отдавна са известни със страхотния си бюти ефект. Има над 20 000 вида морски растения, от които са извлечени дори още повече екстракти. Те се използват не само в козметиката и медицината, но и в промишлеността. Различни по форма и цвят (сини, зелени, червени, кафяви и т.н.), водораслите решават без проблем различни проблеми на кожата. Кафявите, известни и като келп, както и спирулината са лидери в борбата с целулита и даряват кожата с естествено сияние. Коралите Montipora digitata стимулират обмяната на веществата, овлажняват и почистват кожата. Фукусите подобряват кръвообращението, омекотяват и защитават. Разбира се, това далеч не са единствените водорасли, използвани в козметиката, но имената на повечето от тях са доста сложни, а и непознати. Това, което е по-важно, е: ако на опаковката на продукта пише „Състав на основата на водорасли“, то ефектът е гарантиран. Дори и да не знаете точните имена на тези морски обитатели.

Щедра фауна

Да обърнем внимание и на нея. От рибата тон се извличат протеини, които впоследствие се преобразуват в колаген и еластин, идентични с човешките. Тези вещества се усвояват от кожата по-добре, отколкото животинските им аналози. Морският колаген дълбоко овлажнява кожата и затова влиза в състава на различни продукти, но най-добре той действа в чист вид. Истината е, че повечето маски не изглеждат много приятно, но буквално преобразяват кожата за 20 минути – изпъват я, повдигат я и я правят изключително нежна. А да не забравяме и супер популярните омега-3 мастни киселини, които се извличат от по-мазните видове риба като скумрия, сьомга и дори акула. Тези вещества защитават кожата от стареене, атеросклероза, болки в ставите, а дори и от стрес. Хитозанът, който се извлича от черупката на раци, защитава кожата благодарение на... физиката. Той е зареден с положителни частици, а повърхностните липиди на кожата са отрицателни. Това му помага да се закрепи върху кожата и косата (да, той влиза в състава на много балсами и продукти за фиксиране на прическата), образувайки задържащ влагата филм.

Солено на вкус

Да си поговорим и за солта. Тя основно се използва за ексфолиране, затова се добавя в продукти за почистване, както и в маски. Но в морето има и други соли, чието комбиниране с различни масла ще ви помогне да избегнете раздразненията и да премахнете замърсяванията и мъртвите клетки. И за ужас на целулита – да засили кръвообращението и обмяната на веществата.

Солите за вана пък заслужават отделен ред. Техният състав е различен при всяка марка и зависи от мястото, на което се събират, обработката и допълнителни компоненти. Последните определят дали вашата вана ще бъде тонизираща (за това служат екстрактите от цитрус и мента), релаксираща (лавандула, магнезий, мед) или антицелулитна (микронизирани водорасли и подправки).

В кал

Определено най-популярна е калта, която се добива от Мъртво море. Тя влиза в повечето таласопроцедури и може да решава куп проблеми на кожата на лицето и тялото. Калта се използва при антицелулитни процедури в съчетание с водорасли и определени масла. Но има нещо важно – тя много отпуска. При правилната терапия с кал можете да заспите като бебе. Моя приятелка след процедура в израелски SPA център заспала на пейката в съблекалнята. И едва я събудили.

Калта се използва и в грижата за лицето. Основно за проблемната кожа – сярата, съдържаща се в калта, нормализира омазняването и премахва акнето. А магнезият, цинкът и медта, които са неизменни компоненти на калта, помагат да се премахнат раздразнението и зачервяванията. По принцип калта въздейства положително на всеки тип кожа. И по най-скромни сметки съдържа повече от 100 минерала и соли. Не е изненада защо израелските марки я боготворят и я използват в почти всичките си продукти.

В галерията събрахме продукти, които са събрали в себе си една или друга от силите на морето, за да направят кожата и косата ни по-красиви и здрави.

Още по етикети

тяло , море , лице , кожа
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser