Преминете към основното съдържание

Как мръсният въздух влияе на кожата ни?

Kакво всъщност причинява замърсяването на лицето ни
© iStock

Мислите, че се грижите за кожата си добре и сте заредени с перфектния арсенал от продукти? Помислете отново. Или по-добре – погледнете през прозореца. Мислите ли, че всички тези кремове, серуми и маски могат да се преборят с плътния смог навън? Могат! Позволете ми да ви запозная с новата тенденция в грижата за кожата – продукти срещу замърсяването от околната среда.

Черен воал

Газовете от автомобилите не са единствените виновници за мръсния въздух. Цигареният дим и отоплението на т.нар. твърдо гориво, което у нас включва и всичко, което не е предназначено за тази цел, но все пак топли, също дават своя дан в това, да не виждаме слънцето. А отделените вещества да вредни за целия организъм, включително и за кожата. На повърхността й тези фини прахови частици образуват воал от мръсотия, който прави кожата мазна, вяла и със запушени пори. Проф. Джийн Крутман от Изследователския център за околна среда в Лайпциг, Германия, казва пред британското издание Guardian, че замърсяването тотално е променило фокуса на козметичната индустрия. Доскоро всички са се борили с UV лъчите, а сега – с вредните прахови частици. Което води до промяна в ежедневната грижа за кожата.

Замърсяване и на закрито

Според Световната здравна организация замърсяването на въздуха е замърсяването навън, но и вътре в апартаментите, офисите и моловете с всякакви химикали, физически или биологични агенти, които променят естествените характеристики на атмосферата. С други думи, замърсяването е всичко, което е във въздуха, а по принцип не трябва да е там. Според изследване на лабораториите на Dior, някои замърсяващи агенти са до 5 пъти по-концентрирани на закрито, отколкото на открито. Това са летливите органични съединения, излъчвани от мебели, килими, мокети, дрехи, взети от химическо чистене, бои и третирана дървесина, синтетични материи, автомобилни отделения, фотокопирни машини и принтери, телевизия, компютри... Тоест всичко, което „мирише на ново“, излъчва потенциално вредни химични съединения като формалдехид, толуен, ацетон, ацеталдехид или хексан. Така че не мислете, че когато сте вкъщи или в офиса, сте по-защитени.


СИМДРОМ НА БОЛНАТА СГРАДА


Страшни (де)ефекти

Най-големият страничен ефект от смога е стареенето на кожата, което се изразява в повече бръчки и тъмни петна. Мръсният въздух изсмуква кислорода, което води и до загуба на еластичност. За съжаление, това не е всичко... Замърсяването намалява количеството на витамин Е в кожата, което означава сухота. Според Американската асоциация на дерматолозите, ако живеете в град с високо замърсяване на въздуха, рискът да получите атопичен дерматит се увеличава. Смогът може да ви донесе и други проблеми, като акне и обриви. Най-опасни са фините прахови частици, които са по-малки от порите и съответно могат да навлязат в дълбочина и да увредят ДНК-то на кожата, да окажат влияние на оксидативните процеси, да разрушат и отслабят естествената й структура и нейните функции, в резултат на което регенерацията се забавя, а влагата значително намалява.


ПОВЕДЕНЧЕСКО ОСТАРЯВАНЕ: КАКВО ОЗНАЧАВА И КАК ДА ГО ИЗБЕГНЕТЕ?


Как да се защитите?

Според британско проучване търсенето на продукти срещу замърсяването на въздуха се е увеличило с 30% само за първите шест месеца от миналата година. Основната задача на подобни серии е да подсилят естествената защита на кожата. Те обикновено съдържат антиоксиданти като витамин С и Е и съставки като зелен чай или екстракт от горски плодове (боровинки например). Антиоксидантите са войниците, които ще поведат войната срещу оксидативния стрес, причинен от замърсяването. Но това не означава да добавите нова стъпка в грижата за кожата. Марките предлагат anti-pollution серии, в които има всичко – от почистващи продукти, през серуми и кремове до маски. Но какво точно да правите всеки ден? Започнете и завършете деня с почистване на кожата, за да се избавите от следите от замърсяването. Избягвайте обаче агресивните продукти, защото те могат да „свалят“ и естествената кожна бариера. Важно е да почиствате грима си възможно най-скоро, след като се приберете у дома, защото ако не го направите, рискувате замърсяванията да навлязат още по-дълбоко в кожата. След като почистите добре кожата, нанесете серум – сутрин, за да предпазите, а вечер, за да стимулирате възстановителните процеси. Изберете серум, който подсилва епидермалната защита на кожата. Чак след това нанесете и крем, за предпочитане хидратиращ, който да има SPF поне 30. И сте готови да влезете в градския смог.

3 неща, които трябва да знаете

1. Слънцезащитата не е достатъчна.

SPF факторът не е достатъчен, ако искате да се преборите със замърсяването. Ще имате нужда от още антиоксиданти в кожата, за да й помогнете да се защити от химическите вещества в замърсения въздух.

2. Гримът може да спаси кожата ви.

Гримът стои на повърхността и играе ролята на бариера между нея и замърсяването. Защо не опитате фон дьо тен със съставки, които се грижат за кожата и съдържат антиоксиданти?

3. Диетата ви също може да помогне.

Това, което слагате в тялото си, ви защитава отвътре. Балансираната диета означава здрава имунна система, която може да помогне на кожата да остане здрава. Това означава да пиете повече вода и да ядете повече зеленолистни зеленчуци, мазни риби и плодове, с които да детоксикирате тялото си отвътре навън.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser