Преминете към основното съдържание

Как музиката влияе на продуктивността

Как да слушате любимите си песни във ваша полза
© iStock

Учените отдавна изследват ефекта на музиката върху човешката дейност и концентрация. Ето някои важни заключения, които могат да се направят благодарение на научните изследвания през последните години.

Музиката подобрява настроението

Любимата музика помага за облекчаване на стреса много по-добре от хапчетата. В един от експериментите, в които са участвали 400 души, хората, притеснени преди операцията, са получили две „седативни“ възможности: да слушат любимата си музика или да вземат лекарства. В резултат на това най-добрите резултати за благосъстоянието са били сред групата любители на музиката.

Песните намаляват продуктивността

Не всяка музика е подходяща за работа. Например, установено е, че музиката, която има текст, влияе негативно върху продуктивността на човека, докато инструменталните, напротив, я усилват. 

Музиката увеличава ефективността на тренировката

Последните проучвания твърдят, че мотивиращата музика наистина работи - под нея можете да тренирате по-дълго и по-усилено, отколкото обикновено и в същото време да не се чувствате уморени.

По-добре е да се използва позната музика за концентрация

Много изследвания потвърждават, че мозъчните центрове, отговорни за силните чувства и концентрацията, работят по-активно, когато слушаме позната музика.

Музиката в обедните часове също е полезна

Ако фоновата музика по време на работа все още ви притеснява, опитайте се да я включите по време на почивката си. Учените казват, че този подход е ефективен. Той е полезен за запомнянето на информацията и помага за запазването на концентрацията по-дълго.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser