Преминете към основното съдържание

Как Ница се превръща в най-зеления град на Средиземно море?

Местните архитекти планират градини дори върху покривите, а ниските цени на градските велосипеди и електрическите коли за споделяне ги правят предпочитан транспорт не само от туристите
Гледката към пристанището от парка Colline du Chateau
Гледката към пристанището от парка Colline du Chateau © Мария Георгиева

Ница, петият по големина град във Франция, е с население около 350 000, с прилежащите покрайнини стига до милион, но в рамките на една година от тук минават близо 5 милиона посетители, повечето туристи. Не е лесно при този поток да се поддържа еко-равновесие, но не е и невъзможно.

Докато в повечето градове в Европа обсъждат амбициозни планове за устойчиво развитие в близкото бъдеще, в Ница вече го постигат. Това означава икономическо развитие, осигуряващо нарастващ жизнен стандарт, в условията на опазване и подобряване на околната среда с мисъл за далечното бъдеще. И не е толкова сложно, колкото звучи!

Градините върху покривите пестят енергия

© iStock, Местните архитекти планират градини върху покривите от естетична и от практична гледна точка – те са вид топлоизолация за сградите.

Проучвания на Ernst&Young сочат, че растителността на покривите подпомага топлоизолацията на сградите, задържа дъждовната вода, предотвратява промените в климата, подобрява жизнената среда и биологичното разнообразие. Това са основните причини, които карат градските архитекти в Ница да дават референции за проектирането на сградите с градини на покривите. Още повече, че климатът тук го позволява.

Един от първите еко-стадиони

© iStock, Allianz Riviera е един от първите еко-стадиони в света.

Проектиран от архитект Жан-Мишел Вилмот, стадионът Allianz Riviera в Ница е един от първите еко-стадиони в света – с естествена вентилация, геотермална енергия, система за събиране на дъждовна вода и използване на слънчева енергия. По неговия пример се изграждат и реновират много от големите обществени сгради в Ница. В момента се строи еко-индустриален район – Eco Valley на 10 000 хектара площ, където се въвеждат най-новите технологии за устойчиво развитие, които да превърнат Ница в лидер в интелигентните градове в света.

Екотуризмът намалява употребата на пестициди в почвата

© iStock, Районът на Ница предлага много еко-маршрути.

Екомаршрутите не са само рекламен трик за запалени природолюбители. За да бъдат обявени за такива, трябва да се гарантира, че районът наистина е екологично чист, което означава чисти почви и води. Т.е. колкото повече се развива екотуризмът, толкова повече рестрикции ще има за производителите, които използват пестициди в почвите, съответно замърсяват и водоизточниците. В Ница са установили, че екотуризмът е намалил употребата на пестициди от местните производители с 50%.


ГРАДЪТ С GAY-FRIENDLY ПОЛИТИКА


Автомобили за споделяне

© iStock, Ница е първият град във Франция, който въвежда електрически автомобили за споделяне Auto Bleue през 2013 г.

Ница е първият град във Франция, който въвежда електрически автомобили за споделяне Auto Bleue през 2013 г. Чрез апликация всеки може да провери къде най-близо до него има станция със свободна кола, да я резервира и с кода, който му се изпраща, да я използва няколко часа или целия ден. След което да я остави на следващата станция. Днес в града има 210 електрически автомобили за споделяне и 70 станции за зареждането им. Още в първия месец на въвеждането на услугата са направени 2900 резервации.

Много от линиите за градски транспорт в Ница са с електрически автобуси, като целта на властите е не просто да намалят вредните емисии, а да редуцират и нивото на шума.

Най-евтиният транспорт

© iStock, Велосипедите под наем Velo Bleu струват 1,50 евро на ден, 5 евро на седмица или 15 евро годишно.

На разположение на жителите и туристите в Ница са велосипедите под наем Velo Bleu, които струват 1,50 евро на ден, 5 евро на седмица или 15 евро, ако решите да си направите годишен абонамент – по-евтин и природосъобразен транспорт едва ли ще намерите някъде. В района на града има 1750 велосипеда, разпределени на 175 места. Още – на www.velobleu.com

Зеленият град

© iStock, Зелените площи в Ница са над 300 хектара.

Ница е зелен, буквално! С цели 19 парка и градини, на площ от над 300 хектара. Зеленият облик на града има своите исторически корени – през XIX век европейската аристокрация прекарвала зимата в района на Ница заради мекия климат, а там, където има аристократи, има и огромни градини. Традицията да се поддържат зелените паркове се е запазила през годините и днес Ница е един от най-зелените градове не само във Франция, но и в Европа. Най-големият парк е Promenade du Paillon, който се простира по поречието на реката от Националния театър да крайбрежния булевард Promenade des Anglais.

Другият внушителен парк, който не е за изпускане, е на хълма Colline du Chateau. На една крачка от старата част на Ница, но високо над морето, от тук се разкрива най-великолепната панорама към плажовете и целия град, а от другата страна на хълма – и към пристанището.

Още – на www.nicetourisme.com, www.cotedazurfrance.fr

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser