Преминете към основното съдържание

Как правилно да измием четката за коса?

Здравето и красотата на косата зависят не само от начина на живот, здравословното хранене и качеството на продуктите, с които я мием и третираме, но и от чистотата на любимата ни четка за коса. Нямаме строги препоръки за избора й, но имаме съвети как да я поддържате чиста.

Защо да мием четката за коса?

Въпросът изглежда риторичен, но няма да е излишно да го обсъдим. Ползваме четката си за коса практически всеки дени и съвсем логично по нея се натрупват куп бактерии, остатъци от кожа, прах и стилизиращи средства. Всичко това влия негативно на скалпа, води до раздразнения и зачервяване. За да избегнете всички тези неприятности, трябва добре да се грижите за хигиената на инструмента си за разресване.

Колко често трябва да я мием?

Придържайте се към правилото: колкото по-често, толкова по-добре.Специалистите съветват да мием четката си поне един път седмично и не по-малко от два пъти, ако използваме много стилизанти.. Четката трябва да се подменя поне веднъж годишно – за 12 месеца по нея са се натрупали толкова много бактерии, че вече е невъзможно да бъдат измити с каквото и да било. Освен това косъмът на четката се износва, накъсва се и това я прави вредна за косата ви.

Със сапун и вода

Преди да започнете да миете четката, първо внимателно отстранете всички косми по нея, а след това я измийте добре с вода. Този вид дезинфекция е подходящ за всички видове средства за разресване – без значение дали дървен гребен (не го киснете твърде дълго, за да не повредите дървесината) или пластмасова плоска четка.

Със сода за хляб

Разтворът от сода е алтернатива на сапуна. Разтворете 5 ч.л. сода за хляб в 1 литър вода, накиснете в него четката или гребена, а на сутринта измийте обилно с чиста вода. Содата чудесно отстранява остатъците от кожа и изчиства косъма от замърсявания.

С бял оцет

Оцетът придава на косата блясък. Освен това отлично дезинфекцира четки и гребени от натрупаното замърсяване. За да получите желания ефект, трябва да оставите четката си в оцета поне за час, а след това я измийте добре с вода.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser