Преминете към основното съдържание

Как правилно да миете косата си след боядисване, за да запазите цвета

Да запазим наситения цвят на косата до следващото посещение при фризьора.

Най -често срещаният (и тъжен - като се вземат предвид изразходваното време и пари) проблем, който срещаме след боядисване на косата, не е раздразнен скалп или цъфнали краища, а „измит” цвят. Допитахме се до специалистите как да се грижим за боядисана коса, така че след 10 дни да не съжаляваме, че сме отишли в салона. Зададохме 4-те най -важни въпроса относно защитата на цветовете и получихме изчерпателни отговори.

Защо боята се отмива толкова бързо?

Боядисването е химичен процес, при който естественият пигмент в структурата на косата се заменя с изкуствен. Боята не може да се задържи безкрайно: косата ни постоянно е изложена на силни механични натоварвания, поради което изкуствените частици постепенно „падат“, оставяйки косата без пигмент.

Боята се задържа най-зле на пореста и / или увредена коса, тъй като пигментът просто няма къде да се задържи. На здрава (и неувредена от химически експерименти) коса боята ще се задържи по-дълго. Запазването на цвета зависи и от допълняемостта на естествения нюанс и нюанса на боята. Ако косата ви е тъмно руса и сте я боядисали в шоколад, тогава с подходяща грижа можете да запазите цвета до следващото планирано боядисване (3-4 седмици). С драстични промени ─ преминаване от тъмна основа към светла и обратно ─ поддържането на резултата е в пъти по -трудно.

Зависи ли трайността на цвета от цената на боята?

Да, но може би не по начина, по който си мислим. Домашните багрила всъщност са по-устойчиви от професионалните. Салонните бои, дори много устойчиви, съдържат по-малко пигмент от обикновените „домашни“: има се предвид, че фризьорът-стилист създава цвят от няколко нюанса боя и не боядисва косата по цялата дължина и дълбочина с един цвят. Най -общо казано, златистите, кафяви нюанси се задържат най-добре върху косата, а червеното, рижавото и студено русото имат по-ниско ниво на издръжливост.

Рекламен трик ли е маркировката save color върху някои продукти?

Определено не. Продуктите за боядисана коса наистина запазват цвета: те съдържат водоразтворими силикони, които обгръщат косата и предотвратяват бързото опадане на пигмента. Добре е да използвате безсулфатни шампоани, които нежно почистват косата, като същевременно отмиват минимално изкуствения пигмент.

Най -важното правило е да използвате продукти за поддържане косата от същата марка като боята (няма значение каква боя е била - професионална или домашна). Производителите, създавайки продукти, следват рецептата и комбинацията от компоненти в багрилото и в допълнителната линия. Не можете да поддържате професионално оцветяване на добро ниво с шампоани и маски от масовия пазар - бързо ще се разочаровате.

Какви продукти за грижа трябва да имат у дома тези, които редовно боядисват косата си?

  • Шампоан за боядисана коса - използвайте при всяко измиване;
  • Маска - 1-2 пъти седмично;
  • Балсам - всеки път, когато миете косата си (но не в деня, в който използвате маската);
  • Продукти без отмиване - след всяко измиване с шампоан;
  • Термозащита - преди сешоар и използване на стилизанти.
  • messages.loading
    Горе
    ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser