Преминете към основното съдържание

Как се прави козметика, която не вреди на околната среда?

Водим ви до градините на Chanel край Грас, за да ви покажем как всяка стъпка в производството на суровини за козметиката е с мисъл за планетата

Козметичната индустрия е една от най-бързо развиващите се. И не само заради ненаситните азиатски пазари, маниакално пристрастени към продуктите за разкрасяване, а и заради нарастващото желание на американци и европейци да полагат повече грижи за себе си. Това означава по-голямо производство, съответно по-голямо замърсяване на почви и водни басейни... Не и за трезво мислещите!

Ако вие сте производител на козметика, за която ви трябва определено растение, което вирее само на едно определено място в определен период от годината, няма как да увеличите производството си. Ще заложите на химикали, които да ускорят процесите и реколтата. Но след няколко години почвата ще бъде тотално изтощена и вместо възход, ще претърпите пълен провал. Ето защо мъдрите производители мислят не за бързи печалби, а за околната среда. И осъзнават, че основната суровина за успешния им бизнес всъщност е... природата!

В градините с майска роза на Chanel край Грас

Когато за пръв път отидох в полетата с майска роза на Chanel, очаквах видя безкрайна шир от цъфнали розови храсти. Оказа се градина. Огромна, но все пак достатъчно малка, за да се запита човек как от тази площ идва суровината за козметиката и най-вече за ароматите. Истината е, че майската роза е невероятно продуктивна – макар да цъфти само през май, всеки ден от градините до фабриката стигат поне 700 кг цветове, които минават през дестилация – процес, при който чрез пара се получава екстракт от розово масло, от него се извлича концентрат, от който при температура -15 градуса по Целзий и филтрация се получава абсолю, една от съставките на парфюмите. За справка, от 400 кг розов цвят се добива 1 кг концентрат, от който се получава 600 г абсолю.

Градините от 1840 г. насам се стопанисват от фамилията Мю. През 70-те и 80-те години на миналия век повечето земи в района са изкупени от инвеститори, които поставят под риск качеството на ароматните растения. Затова фамилията Мю, която е сред най-големите производители на майска роза и жасмин, през 1987 г. сключва партньорство с Chanel, за да гарантират и двете страни, че качеството на растенията и екстрактите от тях ще бъдат запазени. Взаимната вяра, че цветята са като деца, които трябва да се отглеждат разумно, не позволява употребата на химикали, които биха ускорили процеса на цъфтеж и биха удвоили количеството, но вредят на почвата и качеството на растенията.

Парфюмеристът Оливие Полж (вдясно) с член на фамилията Мю


ЛУКСЪТ ДА СИ В ГРАДИНИТЕ НА CHANEL


За да е пълен цикълът за устойчиво производство, фабриката за преработка за ароматните растения е в самите градини. Така се елиминира нуждата от транспорт, който също би имал вредно влияние върху околната среда. Фабриката не е голяма, но е достатъчна, за цветовете на майската роза и жасмина. Дестилацията и филтрацията са абсолютно безвредни като процеси, още повече, че във фабриката се използват енергоспестяващи технологии. Така всичко в производствения процес – от почвата, през отглеждането на растения до тяхната преработка – се постига с мисъл за природата, което дава смисъл и на бизнеса. Или поне му гарантира устойчивост във времето!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser