Преминете към основното съдържание

Как се прави равносметка? 20 въпроса, които ще ни помогнат

За да разберем накъде отиваме, трябва да знаем докъде сме стигнали. Равносметката е способ да се освободим от излишното, да поправим грешките, да определим бъдещите си цели...

Приемете това писмено упражнение като начин да събудите мечтите си, да разширите хоризонта си. Внимавайте да не попаднете в капана на прекалената самокритика, не бъдете сурови със себе си. Целта все пак е да си доставите удоволствие, осъзнавайки личностните качества, на които можете да заложите.

Два полезни съвета

*Анкетата, която ви предлагаме, изисква време. Не бързайте, когато отговаряте, освободете съзнанието си от странични проблеми и се посветете на себе си. Изберете спокоен кът, където няма да ви безпокоят.

*Снабдете се с хубава хартия и цветни моливи или химикалки. Можете също да поставите до себе си куп стари списания и да изрязвате картинки, които онагледяват отговорите ви.

Готови ли сте? Да започваме!

1.Кои са трите качества, които най-вярно ме характеризират?

Чувство за хумор, добра организация, щедрост, откровеност, умение да изслушвам хората... Всеки от нас притежава качества, които го правят уникален в очите на другите. Определете вашите, за да започнете упражнението на позитивна основа.

2.Ако трябва да изброя 10 неща, за които изпитвам благодарност, кои ще бъдат те?

През призмата на благодарността, всичко изглежда иначе. Понякога сме склонни да виждаме нещата откъм негативната им страна, но ако се вгледаме по-отблизо, бихме установили, че изминалите години са били осеяни с безброй положителни моменти, хубави събития и неочаквани радости. Потърсете ги и вие, почувствайте колко сте благодарни за тях.

3.Коя е най-голямата ми грешка от изминалите години? Какви поуки извлякох от нея?

Грешката престава да бъде грешка, когато довeдe до поука. Какво научихте за себе си от нея? Как може тя да ви послужи във вашия бъдещ живот, така че той да отговаря напълно на очакванията и стремежите ви?

4.Прекалено или недостатъчно е запълнен животът ми?

Първо направете списък на различните дейности от всекидневието – професионални ангажименти, домакински задължения, пазаруване, готвене, градски транспорт, спортни занимания, домашните на децата и т.н. Запълват ли те изцяло живота ви? Или има място за нови дейности?

Преценете къде да поставите вашата лична точка между предложените крайности:

Професионални ангажименти

От „недостатъчно стимулиращи“ до „прекалено стресиращи“.

Домакински задължения

От „повърхностно изпълнявани“ до „заемащо цялото време извън професията“.

Удоволствия и забавления

От „малко“ до „прекалено много“.

5.Откъде черпя енергия за всекидневието?

Кои са заниманията и ритуалите, които ви дават желание да започнете деня си? С какво се „зарежда“ вашият мотор? Използвайте въпроса, за да отбележите също какво спъва енергията ви.

6.Какво ми носи най-много стрес?

Как реагирате, когато ви обхване стрес? Обикновено смятаме, че той произтича от ситуация, която е извън нас, но всъщност нашето поведение и реакцията ни спрямо стресираща ситуация са решаващи за овладяването й. След като посочите най-големите източници на стрес за вас, помислете как те могат да бъдат преобразени в положителен смисъл. Например, ако автомобилните задръствания всяка сутрин провалят настроението ви, можете да решите да използвате тези моменти, за да слушате спокойна музика в колата, да пеете, медитирате и т.н.

7.За какво бих искал(а) да употребя парите си?

Помислете си – наистина ли инвестирате в неща, които са важни за вас? Трупате ли икономии, без никога да си позволявате да ги използвате за удоволствия? Имате ли дългове, които влачите отдавна? И за какво мечтаете да похарчите една голяма сума?

8.От какво в живота си изпитвам най-голяма гордост?

Равносметката задължително включва „ударите“, които сте направили. Изредете успехите, с които се гордеете – това е изключително стимулиращо за бъдещите ви нагласи. Може би сте успели да се откажете от цигарите? Или сте обогатили отношенията си с вашите деца и родители? Това, което ще напишете като отговор на този въпрос, трябва да ви накара да изпитате гордост на момента.

9.Кой е най-големият ми страх?

Дали това е страхът от любовта, провала, успеха, загубата на контрол, промяната? Тук изберете само един от страховете си и преценете как конкретно можете да го превърнете в положителен мотор. Набележете първи стъпки за преодоляването му и по този начин ще започнете вече да се освобождавате от него.

10.Какво трябва да простя и какво трябва да ми простят?

Желанието за отмъщение и угризенията ни превръщат в затворници на миналото и ни пречат да вървим напред. Прошката ни позволява да затворим една страница и да не допуснем животът ни да преминава под негативен знак. Понякога всеки от нас трябва да съумее и да поиска прошка от някого, за да преодолее тежкото чувство за вина.

11.На кого искам да кажа „благодаря“ днес?

Ако се замислите, със сигурност ще установите, че през изминалите месеци някои хора са ви помогнали, подкрепяли, изслушвали, окуражавали... Днес е моментът да им благодарите. Не отлагайте. Съсед, роднина, приятел или колега, този човек ще оцени искреността на думите ви, а вие ще се почувствате добре.

12.Удовлетворява ли ме моят сексуален живот?

Как ви се отразява вашият сексуален живот, какво ви носи – щастие или тъга и тревожност? Имате ли желание да опитате нещо ново, за да увеличите шансовете си за удовлетворение? Можете ли открито да разговаряте с партньора си или ви е страх от неговата реакция?

Оценете сексуалния си живот по скалата от 1 до 10.

13.Обвързана или необвързана - и в двата случая преценете дали сте щастливи?

Животът с любим човек може да е източник на голямо щастие, както и да доведе до усещане за провал, когато нещата не вървят. Как е при вас? Носи ли ви радост вашата двойка или се отразява зле на здравето ви? Какво ви харесва и какво не във вашия любовен живот?

Ако сте необвързани, удовлетворява ли ви това? Свободата носи ли ви щастие? Ако не, какво бихте могли да направите, за да постигнете хармонична връзка?

Оценете доколко сте щастливи по скалата от 1 до 10.

14.Семейният ми живот такъв ли е, за какъвто съм мечтала?

Задоволени ли са нуждите на всеки член от семейството ви? Хармонична ли е семейната ви среда? Има ли справедливо разпределение на домашните задължения? Какво би трябвало да се промени.

Оценете семейния си живот по скалата от 1 до 10.

15.Кой има значение за мен?

Всеки от нас има в живота си хора и отношения, на които държи най-много – родителите, партньора, децата, роднините на партньора, децата на партньора от предишна връзка и т.н. Изберете 4-5 личности от вашето обкръжение, които наистина имат голямо значение в живота ви.

16.Кои са най-ценните ми приятелства?

Ценно е това приятелство, което ви кара да се развивате и ви окуражава да бъдете положителна личност. Прегледайте приятелските си връзки – сегашните и тези от миналото. Някои от тях може би са „токсични“? Попитайте се дали отделяте достатъчно време на истинските си приятели, познавате ли нуждите им. Поддържате ли стари приятелства, които вече не ви носят нищо или дори са станали неприятни? Има ли нови хора в обкръжението ви, с които бихте искали да се сближите повече? Назовете ги.

17.Какво трябва да преодолея, за да се почувствам по-свободна?

Някоя стара семейна тайна, съжаления или табута – ето какво може да вгорчи живота и да подкастри крилата му. Говорете на глас за нещата, които ви тежат, и ще видите как те олекват и губят значението си. Опишете конфликт, който може да се окаже напълно незначителен или дори несъществуващ. Напишете си девиз или мантра, която да води мислите ви в положителна посока и оставете бележката на видно място, за да се натъквате постоянно на нея.

18.Ако трябва да избера една дума, която да ме води напред, коя ще бъде тя?

Доверие, сила, творчество, благодарност, любов – която и дума да изберете, тя ще бъде един подарък за всекидневния ви живот и ще ви дава сили. Напишете я с едри букви и я закачете там, където ще я виждате постоянно.

19.В хармония ли е домът ми с моята личност?

Не става дума да се местите в друго жилище, но все пак ще ви бъде от полза да прецените дали обстановката около вас ви отговаря. Какво излъчва тя? Доволни ли сте от разположението на вещите? Чувствате ли се комфортно? Харесва ли ви стилът на обзавеждането? На такова място ли искате да прекарвате свободното си време? Носи ли ви то щастие?

Оценете жилището си по скалата от 1 до 10.

20.Продължава ли да ми харесва моята работа?

Чувствате ли се добре в професионалната си среда? На работното си място? Удовлетворява ли ви вашето работно време? А отношенията с колегите? С радост ли тръгвате сутрин към офиса? Или задълженията ви вече са ви досадни? Какво ви харесва във вашата работа? И какво - не?

Оценете по скалата от 1 до 10 отношенията си с колегите, позитивните предизвикателства в работата ви, работната атмосфера.

Следващ етап – действайте!

Вече сте отговорили на всички въпроси. Сега си починете от размислите и забравете за известно време за тази анкета. След време се върнете към това, което сте написали, и осъзнайте през какво сте преминали в живота си, какво не ви удовлетворява, кое е ценното, кои желания все още са неизпълнени, какви планове се очертават пред вас. Равносметката изисква скромност, смелост и прошка към себе си и другите.

Ако отговорите ви разкриват неудовлетвореност, съмнение или недоволство, помислете още върху това какво ви пречи и как можете да го промените. Сега е моментът да решите дали да не се освободите от някои задължения и да се ориентирате към нови занимания и интереси, които повече ви подхождат. Направете място в живота си за нещата, които досега са били повече мечти, отколкото планове.

Прочетете отново отговорите си и с цветни моливи подчертайте ключовите думи в тях, които биха ви помогнали да вървите напред към желанията си. Можете да добавите фрази, които дават кураж и сили.

За да не изпаднете в прекалено радикални промени, определете етапите на осъществяването им. Преценявайте добре моментните обстоятелства и житейския контекст. Не забравяйте, че имате ваш собствен ритъм, по-добре е да го спазвате.

Вече сте готови да отворите следващата страница от живота си с доверие и оптимизъм!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser