Преминете към основното съдържание

Как се вталяват по света

Освен на добро настроение, на какво дължат бразилките формите си?

Широко известна е теорията, че всеки човек е добре да се храни с това, което предлага регионът, в който е израснал. Плодовете, зеленчуците, млякото, месото и изобщо всички хранителни вещества, които са характерни за родината му или за мястото, в което е живял през по-голямата част от живота си, са тези, към които организмът му се е приспособил най-добре и усвоява най-пълноценно. Интересно е обаче дали това правило се отнася и до начина, по който се хранят жените в различните краища на света, за да поддържат външния си вид и специфична красота. 

Японките разчитат на омега 3

Трите полиненаситени мастни киселини – алфа линоленична, ейкозапетаенова и докозахексаенова, са изключително популярни в Япония. Особено сред спортуващите. Тези киселини са важни за имунитета и участват в редица биохимични процеси. Поредица изследвания стигат до заключението, че омега 3 киселините помагат за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания, понижават кръвното налягане, намаляват съсирването на кръвта, потискат възпаленията и премахват лошия холестерол. Интересът към тях се поражда от едно наблюдение в Гренландия, чието заключение е, че ескимосите страдат по-рядко от заболявания на сърдечносъдовата система, защото ядат храни, богати на мазнини, от морски произход. Изводът: заменете бисквитите и палачинките с полезните морски продукти - сьомга, риба тон, сардини, скумрия. Консумирайте ги поне два пъти седмично, гарнирани със зеленчуци на пара.

Бразилките спазват режима „добро настроение“

Голяма част от най-божествените тела на планетата се поддържат в добра форма с танци и много спорт на открито. Диетоложката Соня Тукундува Филипи от Университета в Сао Паулу пише книгата „Диета с добро чувство за хумор“, която се превръща в тотален хит. Според нея сънародничките й трябва да се хранят с всичко, но да наблягат най-вече на бананите, тъй като са богати на витамин В, на бразилският орех заради съдържанието на селен в него, на ориз и боб, които поддържат ниско съдържанието на захари в кръвта.

Германките се поучават от малкия екран

За повечето жени в Германия и Австрия всяка диета започва със съветите от известното телевизионно предаване Besser Essen („По-добро хранене“). В него двама специалисти посещават зрители в домовете им, инспектират хладилниците им и обясняват защо дадени храни са вредни за линията. След което посещават местния пазар, за да пазаруват плодове, зеленчуци и други полезни продукти.

Англичанките подправят ястията с агар-агар

Когато се нуждаят спешно от бърза диета, добре информираните англичанки поръсват салатите и суровите си зеленчуци с агар-агар. Това е нискокалорийна фибра с приятен вкус, екстракт от вид червени водорасли. Нарича се също „японска пяна“ и служи като заместител на желатина. Използва се широко в хранително-вкусовата промишленост. Когато се комбинира с вода, се превръща в гел, който не дразни храносмилателния тракт. Друг начин за консумиране е смесването му с кисело мляко или сок четвърт час преди хранене. Една порция от него позволява поетата храна да се намали наполовина. Французойките имат своя версия: използват ябълков пектин, който има приблизително същите свойства.

Американките се съветват по GSM

Какво прави средностатистическата американка, когато отиде на ресторант? Сяда, поръчва и когато й сервират ястието, го снима с мобилния си телефон и изпраща снимката на www.myfoodphone.com. От другата страна диетоложка бързо й връща коментари дали храната е добра или трябва да се коригира. Прекрасно е, че живеем във века на комуникациите. Известен факт е, че много хора в САЩ имат проблем със свръхтеглото, но през последните години започнаха да вземат успешни марки. В Ню Йорк има около 20 хиляди заведения за бързо хранене, които държавата задължи със закон да спрат използването на транс мазнини. Това са ненатурални изомери, образувани при производството на маргарин и растителни масла, за които е доказано, че са значително по-вредни дори от наситените животински мазнини. Транс мазнините повишават нивото на лошия холестерол и създават предпоставки за развитие на различни злокачествени заболявания.

Австралийките - маниачки на кутийките за обяд

И в Австралия се наблюдават масови опити за намаляване на теглото. Там все повече добри резултати отчитат дами, които използват кутийки за обяд с ограничен грамаж. При тях диетолози наблюдават не само спиране на пълнеенето, но и редуциране на теглото с 20%.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser