Преминете към основното съдържание

Как тенът може да ни направи по-здрави и по-красиви

Слънцето е наш приятел, когато го ползваме с удоволствие и мярка
© iStock

Всички обичаме слънцето. Но и се надявам всички вече да сме осъзнали колко опасно може да е то за най-големия орган на човешкото тялото. Не ме разбирайте погрешно – да имаме тен не е нещо лошо и опасно. Напротив! Слънчевите лъчи стимулират производството на хормона на щастието, както и на витамин D, който е изключително важен не само за костите, но и за имунната ни система.

Знаете ли, че биологично няма разлика между хората с изключително светла кожа и тези с по-тъмен тен – броят на меланоцитните клетки е един и същ. Единствената разлика и как точно кожата функционира. По-тъмната кожа просто произвежда повече меланин.

Тенът пък служи като естествена форма на защита на кожата срещу слънчевите лъчи, като я предпазва от изгаряне, стареене и увисване. Да, меланинът защитава кожата, но не можем да контролираме производството му в точните количества в точното време. Затова понякога се получава свръхпроизводство в определени зони на кожата, а оттам – и тъмните петна, които наричаме пигментация. А кожата ни не харесва това.

За съжаление, все още е много трудно да се обясни на българите, които по принцип доста си падат по тъмния тен, че независимо от естествения цвят на кожата, времето на плажа или край басейна без чадър повишава рисковете за куп неприятности като фотостареене, изгаряне и дори страшната дума с „р“. Затова просто използвайте слънцезащитен продукт. 

Ако пък лежането под слънцето не е вашият начин да прекарате лятото, но все пак искате да имате тен, тогава заложете на автобронзантите. Отдавна отминаха дните, когато те превръщаха кожата ни в изгорял портокал. Сега лесно можете да контролирате интензивността на получения тен, а марките ни улесняват максимално, предлагайки формули, които са подходящи и за лицето, и за тялото.

Но наистина най-важното е да се радвате на слънцето, а не да се страхувате от него. Оставете го да целува кожата ви спокойно, но умерено и с ясното съзнание колко опасно може да бъде то за здравето ви. Просто никога не забравяйте слънцезащита! Никога!

5 причини да обичате слънцето

  • Естественият тен е естествената защита на кожата от слънцето. Но той не е достатъчен, за да защитите кожата си, затова използвайте продукти с SPF фактор.
  • Редица проучвания доказват, че излагането на слънце повишава енергията и ни прави щастливи.
  • UVB лъчите стимулират производството на витамин D в тялото. Липсата на достатъчно витамин D повишава риска от някои видове рак, както и заболявания на сърцето и костите.
  • Умереното излагане на слънчеви лъчи дарява кожата със здравословен цвят, който ни прави по-привлекателни.
  • Слънцето е абсолютно безплатно.

Elle съвет

Преди да тръгнете към поредната слънчева дестинация, проверете UV индекса й. Често най-прекрасните плажове на света (и определено най-добрите места, на които да придобиете тен), имат и най-високия резултат. Посетете sunburnmap.com и разберете от каква слънцезащита се нуждаете според нивото на UV лъчите.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser