Преминете към основното съдържание

Как връзката с баща ви се отразява на отношенията ви с мъжете

Или как (и защо) подсъзнателно избираме партньор, подобен на татко.

Какви трябва да бъдат отношенията между мъж и жена, научаваме в детството, наблюдавайки родителите си. Но не само това оформя по-нататъшното ни щастливо (или не толкова) бъдеще. Връзката между баща и дъщеря е основата, върху която се гради нейната представа за себе си и ролята на мъжа в живота й.

Татко - първият мъж

Той е този, който формира у дъщеря си представа за себе си и нейната женственост. Всички ние сме социални същества и осъзнаваме себе си чрез взаимодействие с другите. Ние разбираме кои сме чрез това, което обществото казва за нас, чрез последствията от нашите действия. Социалният свят е като огледало, в което виждаме собственото си отражение. Дъщерите на чувствителни и привързани бащи имат по-високо самочувствие в бъдеще от тези, които са израснали със студен и сдържан родител. Първите имат повече шансове да изградят връзка с мъж, който ще се грижи за тях, ще ги защитава, пази и цени. Вторите несъзнателно ще изберат корави и донякъде агресивни мъже, защото обичта и грижата ще им се струват подозрителни и незаслужени.

Какво може бащата

Дъщерите, които са имали възможността да осъзнаят своята красота и женственост чрез любовта на баща си, в зряла възраст имат представа за своите граници и са по-щастливи във взаимоотношенията. Те могат съзнателно да кажат: „Не можеш да ми причиниш това“ и да не се чувстват виновни за това. Чрез взаимодействието с баща си момичето развива представа за това как се изграждат отношенията с мъжете и в бъдеще именно на този принцип самата тя ще ги създава.

Ако бащата говори на дъщеря си за нейната красота, чар, уникалност, възхищава се на успехите й, подкрепя я в случай на несполуки, защитава я и се грижи за нея, това се закодира в личността на момичето и то осъзнава, че трябва да бъде третирано по този начин и в бъдеще. Този принцип е заложен в нейния възглед за света. Такава жена никога няма да свърже живота си с жиголо или тиранин: вътрешният образ на баща й няма да позволи подобна връзка.

Първи флирт, желания и подаръци

Според теорията на Юнг между три и пет годинки момиченцето започва да се състезава с майка си за вниманието и любовта на баща си. На тази възраст то се научава да се „харесва“ на определен мъж, да иска от него подаръци, да печели внимание и да се състезава. След това то ще приложи всички тези качества и умения в собствения си живот. Малката жена вътре в нея се учи как да взаимодейства със света на мъжете в лицето на баща й. Ако бащата е несигурен мъж, тревожен, уплашен за бъдещето на дъщеря си, тогава най-вероятно отношението, което той посява като семе, ще бъде такова ─ „Трябва да бъдеш послушна, да се омъжиш, а останалото не е твоя работа". Свръх загрижените бащи не позволяват на дъщеря си да поеме инициатива и да избира, не подкрепят „играта“, в която тя се научава да се харесват. Те взимат решения сами, без да търсят мнението на дъщеря си.

Резултатът от такова възпитание са инфантилни жени, които не умеят да вземат решения и да поемат отговорност за собствения си живот.

Когато мъжете имат трудни отношения със собствената си майка и в резултат на това със съпругата си, те не знаят как да взаимодействат с жена. Те започват да отглеждат дъщеря си според мъжкия принцип: поставят цели, които да постигне, хвалят я за успехите й и са разочаровани от неуспехите й. Любовта става условна и, за да я заслужи, момичето трябва да постига и показва резултати през цялото време. Жените, израснали с такива татковци, не знаят как да приемат помощ, ухажване, грижа. Те са целеустремени, твърди, властни, често сами или избират слаби и зависими мъже за партньори.

Ако татко го няма

Не е необичайно момичетата да растат без бащи. В доста случаи бащата всъщност съществува, но той или не участва в отглеждането на дъщеря си, или физически отсъства (не живее със семейството си, през цялото време е в командировки). Но и в двата случая дъщерите пак могат да се научат да взаимодействат със света на мъжете: брат, дядо, чичо, кръстник, втори баща, семеен приятел, учител, треньор и т.н., става фигура, заместваща бащата. В психологията такава фигура се нарича значим възрастен. Разбира се, този човек не може напълно да запълни празнината във възпитанието на момичето, но въпреки това той ще повлияе отношенията й с мъжете в бъдеще. Такова възпитание ще окаже влияние върху формирането на идеята за връзката между мъж и жена, но това не означава, че такива момичета няма да бъдат щастливи в личния си живот.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser