Преминете към основното съдържание

Как звучи Despacito на две виолончелота?

Степан и Лука от 2CELLOS размахват лъковете си като вълшебни пръчки. И изпод тях излиза всякаква музика – от Nirvana до Despacito, но винаги с почерка на най-успешното дуо челисти!
Степан Хаусер и Лука Сулич
Степан Хаусер и Лука Сулич © 2Cellos

Преди светът масово да заобича тяхната акустична версия на Smooth Criminal, изсвирена на две виолончелота, Степан Хаусер и Лука Сулич вече са известни концертиращи челисти, уважавани в света на класическата музика. Видеото с кавъра обаче променя живота им завинаги – гледано е над 3 милиона пъти само в първите две седмици от публикуването му през 2011 г. И ето че кариерата на Степан и Лука поема в различна, по-вълнуваща посока. Елтън Джон дори ги кани да участват в турнето му същата година!

От съперници до приятели

Да започнем от там – как се запознахте?

Степан: Познаваме се още от деца, но станахме приятели, докато учехме във Великобритания. Свърза ни страстта ни към виолончелото и към това, да надскачаме себе си.

Вярно ли е, че някога сте били съперници?

Лука: Като бяхме малки, между нас имаше музикално съперничество до известна степен. Когато станахме приятели, ни обедини желанието да експериментираме с виолончелото. Сега заедно прилагаме този състезателен дух в наша полза.

31-годишния Степан е роден в Пула, Хърватия, и е възпитаник на лондонския колеж „Тринити“ и на Кралския северен колеж в Манчестър. Лука, на 30 г., е от Марибор, Словения, роден в семейството на словенка и хърватин. Учи в музикалната академия в Загреб, а после – във Виена и в Лондонската Кралска музикална академия.

Запознават се още като юноши, по време на майсторски клас по виолончело. Заради следването в Англия пътищата им отново се пресичат. Между тях вече стоят купища награди от престижни състезания и честта да свирят в значими музикални зали по света. Съревновавали се един с друг, наистина като съперници. На емоцията от тогава разчитат и сега, като приятели, когато се качват на сцената за оглушителните си дуели.

© 2Cellos, "Станахме приятели, докато учехме във Великобритания."

Свирите от съвсем малки – Лука от 5-годишен, а Степан от 8. Помните ли защо избрахте челото?

С: Заради семействата ни вече бяхме развили интерес към него. То е толкова разнообразен инструмент и на него може да се свири толкова много музика!

Да стартираш от малък – това ли е ключът към успеха, постигнат, когато си още на 20?

С: Това, че стартирахме в ранна възраст, ни позволи да развием способностите си по-бързо. Но също така вярваме, че ключът към успеха е и високата степен на мотивация.

Л: Нас ни мотивира това, че колкото повече възможности получаваме, толкова повече предизвикателства изникват за преодоляване!

Как звучи Despacito на две виолончелота?

Към момента адаптацията им на Smooth Criminal вече е с повече от 26 милиона гледания. Което е нищо, в сравнение с 97-те милиона, видели чело-прочита им на Thundurstruck на AC/DC. Ако искате обаче да чуете интерпретация, вдъхновена от нещо по-актуално, пуснете си техния римейк на Despacito!

Или се запасете с билет за концерта им в столичната зала „Арена Армеец“ на 4 декември. И очаквайте да бъдете разходени из куп световни филмови хитове, които от раз ще разпознаете, нищо че са изсвирени само от двамата размахващи и късащи лъкове виолончелисти, подкрепени в кулминационните моменти и от барабаниста им Душан Кранич.

Майкъл Джексън, U2, Nirvana, Стинг... и още толкова други изпълнители. Как избирате кои песни да адаптирате на чело?

Л: Избираме музика, която има силна мелодия и която се „превежда“ добре, която звучи добре на езика на челото.

Чудя се как ли звучи музиката в главите ви – например, припявате ли си наум текстовете, докато свирите тези песни, или мислите само за мелодията?

С: Обикновено при хитовете текстът лесно ти идва наум, щом чуеш мелодията. Но когато свирим, се фокусираме върху нашите инструменти, макар все така да ни харесва да се забавляваме на сцената.

Най-желаните ергени в музикалния бизнес

Били сте на турне с Елтън Джон. Какво е да работите с легенда от неговия ранг?

С: Невероятно! Той наистина е жива легенда и турнето с него беше абсолютна чест, нещо, което никога няма да забравим.

Самите вие днес се превръщате в легенди. Чувствате ли се такива? Все пак, пълните залите само с две виолончелота.

С: Толкова сме трогнати от подкрепата, която получаваме. Продължаваме да свирим и изпълняваме на сцена, за да видим колко далеч можем да стигнем. Така показваме силата на виолончелото!

© 2Cellos, "В София очаквайте още по-голямо шоу!"

Степан и Лука са сред най-желаните ергени не само в музикалния бизнес. Класиците с имидж на рок звезди получават всеки ден по стотици покани за срещи. Но твърдят, че музиката в момента е на преден план за тях. „Влюбен съм постоянно във всички жени, не мога да се огранича само с една“, измъква се Степан.

Лука пък е вече обвързан. Приятелката му – тайнствена блондинка, пътува навсякъде с него и се очертава да го придружи и за концерта му у нас.

Езикът на челото

И двамата сте живели в чужбина, докато сте учили. Сега къде живеете и къде се чувствате у дома?

С: Живея в Хърватия, а Лука – в Словения. Това са местата, които наричаме „дом“. Но може да се каже, че се чувстваме у дома на пътя, тъй като това е, което правим през повечето време – пътуваме.

На какъв език си говорите? След като единият родител на Лука е от Хърватия, може би на хърватски?

С: Така е, и двамата говорим хърватски. Това е езикът, на който се разбираме.

Да не забравяме и езика на челото. Ще го чуем съвсем скоро, като дойдете в София. Вече сте били в България веднъж.

С: Да, свирихме в НДК през 2014 г. Беше страхотно!

Какво да очакват феновете ви на 4 декември в зала „Арена Армеец“?

Л: Този път могат да очакват още по-голямо, по-добро шоу с някои изненади и с песни от новия ни албум.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser