Преминете към основното съдържание

Какаото, разбира се, е вкусно. Но полезно ли е?

Защо не трябва да се отказвате от любимата зимна напитка

Какаото е един от най-богатите източници на мощните природни антиоксиданти полифеноли, заедно с някои плодове, зеленчуци, чай и червено вино. Полифенолите предпазват тялото от вредното влияние на свободните радикали, предотвратяват развитието на възпалителни процеси, забавят процеса на стареене, подобряват състоянието на кожата и я предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Какаото повишава нивото на азотен оксид в кръвта, което спомага за нормализиране на кръвното налягане. Лекарите вярват, че това е резултат от съдържанието на флавоноиди в напитката, което подобрява функцията на кръвоносните съдове. Ефектът се засилва от витамин К и витамини от група В, с които е богато какаото на прах. Те помагат за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, укрепват сърдечния мускул и съдовите стени, предотвратявайки тяхното калциране.

.

Парадоксално, но висококалоричният продукт помага да се поддържа добра форма. Какаото регулира усвояването на въглехидратите, намалява апетита поради хранителната си стойност, стимулира и ускорява окисляването на мазнините. Проучвания свързват редовната консумация на натурално какао с по-ниските резултати от ИТМ (индекс на телесна маса). И все пак не забравяйте, че всичко е полезно в разумни количества.

,

Какаото може да подобри настроението и да помогне за контрол на симптомите на депресия. Причината за това е триптофанът, аминокиселина, която е предшественик на хормона "щастие" серотонин, естествен стабилизатор на емоционалното състояние. Когато пиете какао, надбъбречните жлези произвеждат естествено вещество, наречено фенилетиламин, което се отделя и когато се влюбим - фенилетиламинът води до повишаване на сърдечната честота и повишава концентрацията.

За да бъде какаото полезно за организма, то трябва да се консумира по специфичен начин. Напитката трябва да се вари във вода или в растително мляко (най-добре е бадемовото или кокосовото мляко). Добавете канела, карамфил, индийско орехче и всякакви други подправки по ваш вкус към какаото, но е по-добре да пропуснете захарта. Разбира се, по изключение можете да си позволите голяма чаша сладка напитка с маршмелоу и бита сметана, но рядко и единствено с цел създаване на празнично настроение.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser