Преминете към основното съдържание

Каква е заплатата на президента на САЩ?

И колко получава вицепрезидентът?

Президентските избори в САЩ се превърнаха в една от основните теми за последните няколко седмици. И ако предишният държавен глава - Доналд Тръмп - беше милиардер сам по себе си и всъщност не се тревожеше за заплатата си, при Джо Байдън нещата не са точно така. След като встъпи в длъжност 46-ият президент на САЩ ще получава фиксирана заплата от 400 000 долара годишно (около 33 000 долара месечно), точно както всеки на този пост преди него от 2001 г. насам.

Любопитно е, че за разлика от заплатата на президента, възнаграждението на вицепрезидента не е фиксирана през годините. Партньорът и дясната ръка на Байдън, сенаторът Камала Харис от Калифорния, ще стане 49-ият вицепрезидент на САЩ в деня на встъпването в длъжност през януари 2021 г. и също ще получава годишна заплата. Това ще бъде голям скок в доходите й - 235 100 долара годишно (около 19 500 долара на месец). Като сенатор тя получава 174 000 долара на година.

Освен това първите държавни лица получават представителни средства в размер на 10 000 долара и спестяват значително, като получават безплатни жилища, транспортни средства (кола, три хеликоптера и самолет) и персонал от асистенти от 80 служители.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser