Преминете към основното съдържание

Какви храни включва Новата скандинавска диета?

Световните майстори готвачи дават ценни препоръки за здравословното хранене
© iStock

През последните няколко години скандинавските страни задават тенденциите в много сфери на живота – продуктов и интериорен дизайн, тенденции в пътешествията, козметиката, а сега вече и в гастрономията. Жителите на Норвегия, Швеция и Дания, както и на Финландия и Исландия обаче почти винаги са спазвали този начин на хранене, който ние днес наричаме скандинавска диета.

Принципите на тази диета са формирани още през 2004 г., когато собственикът на ресторант Noma в Копенхаген Клаус Майер и главният му готвач Рене Реджепи свикали симпозиум на регионалните готвачи. Те обсъдили проблема с увеличената продажба на полуфабрикати, на преработени зърнени култури, хранителни добавки и масовото производство на домашно птиче месо. Към този момент ресторант Noma все още не притежавал две звезди Мишлен и званието „Най-добър ресторант“, но в менюто му вече преобладавали, мъх, кора от дърво, борови иглички, ръж, коприва, листа, морски водорасли, месо от херинга, както и живи мравки. Финалът на въпросния симпозиум бил поставен с приемането на „Манифест на новата северна кухня“, който имал за цел да се работи за развитието на свежата и проста храна от скандинавския регион. Мисията била подкрепена от Съвета на министрите на северните страни.

Според препоръките в този манифест диетолозите от Университета в Копенхаген разработили Новата скандинавска диета, а някои решили да тестват нейната ефективност върху доброволци. Една група била „поставена“ на тази диета, докато друга група хора се хранели с преработени зърнени култури и захар. След половин година всеки от участниците в първата група загубил средно по 3.15 кг. от теглото си, а кръвното налягане на всеки било балансирано.

Какви продукти включва Новата скандинавска диета?

Пълнозърнести храни

Овесена каша, ризото от кафяв ориз, зелена елда и лимец (спелта), хляб от ръжено и ечемичено брашно, както и трици заемат мястото на бял ориз, просо, грис и други преработени зърнени храни, да не говорим за корнфлейкс, крекери и мюсли

Зеленчуци и плодове

Тази точка на практика оглавява почти всеки списък на различните диетолози. Скандинавците също настояват за увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци. Но те настояват това да се случва само с местните такива. Така че можем да кажем ДА на ябълки, зеле, ряпа, чушки... и да заменим с тях пастата например.

Даровете на гората

Такива са мъх, кора, орехи, жълъди, диворастящи гъби (без печурки)... Трябва да си купите справочник по ботаника и да се въоражите с огромно желание за знание. В крайна сметка може да излезете в гората и сами да си съберете боровинки и диви къпини.

Млечни продукти

Ако не са от фермери, чиято продукция познавате, няма смисъл да ги купувате. Избирайте предимно козе мляко със средно ниско съдържание на мазнини.

Качествено месо

За разлика от палео диетата, която е на основата на месо, скандинавската система на хранене предлага да намалите консумацията му, но за сметка на това да внимавате за качеството му. И за предпочитане е месото да бъде свинско. Яйцата и пилешкото също са включени в „добрия“ списък, но е желателно те да са от малки ферми с домашно производство, работещи на принципите на биологичното земеделие. Задачата няма да бъде лесна, нито пък ще се храните по-евтино, но пък здравето го заслужава.

Морски дарове

По-малко месо, повече риба – това е мантрата на скандинавските диетолози. Но и към избора на риба трябва да се подхожда внимателно. Риби от ферми не е препоръчително да се купуват. Антибиотици, хормони, пестициди, оцветители – всичко това е в излишно допълнение към витамините и минералите. Най-безопасните видове риба са тези, които са уловени в естествени водоеми – към тях се отнасят треска, змирока, херинга, писия, стриди, скариди, калмари... Диетата на Викингите предполага и редовната консумация на водорасли – морски и сладководни.

Олио от рапица

В последно време настъпиха тежки времена за слънчогледовото олио – много от фитнес инструкторите дори препоръчват салатите да се подправят само с лимонов сок и йогурт. Но скандинавците се отказват от „гостите“ от средиземноморската кухня и използват предимно студенопресовано олио от рапица. То съдържа по-малко наситени мазнини и повече полезни за сърцето омега-3 мастни киселини.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser