Преминете към основното съдържание

Какви са ползите на безкофеиновото кафе?

Има ли вреди и колко чашки можем да си позволим на ден

Кафето е една от най-популярните напитки в света. То ободрява добре сутрин и осигурява енергия за целия ден, а също така може да помогне за ускоряване на метаболизма. Въпреки това, кафето има странични ефекти, които не позволяват на много хора да се насладят на любимия си вкус спокойно. За щастие има вариант и за тях - кафе без кофеин.

Безкофеиновото кафе или декаф е обикновено кафе, от което е извлечен кофеинът. Това става по различни начини: използване на вода, органични разтворители, въглеродни филтри или въглероден диоксид. Резултатът е напитка с леко променен вкус и цвят, която не съдържа кофеин (трябва да се отбележи, че в крайния продукт все пак остават около 3 милиграма кофеин на чаша). Но това обикновено не е достатъчно, за да провокира високо кръвно налягане, главоболие или други неприятни ефекти от пиенето на кафе. За сравнение: чаша обикновено кафе съдържа 70-140 милиграма кофеин - десетки пъти повече.

Кафето като цяло (и по-специално безкофеиново) често се обвинява за множество „грехове“. Но наистина ли е толкова вредно? Изследванията установяват друго. Вече е доказано, че кафето е уникален източник на огромно количество антиоксиданти, които активно се борят срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, онкологични заболявания и диабета. Безкофеиновото кафе обикновено съдържа 15% по-малко от тези хранителни вещества, но това все пак е достатъчно за попълване на дневните нужди. Също така, една чаша съдържа 2,4% от препоръчителната дневна норма за магнезий и 2,5% за витамин B3. Тези цифри изглеждат скромни, но те се увеличават значително, ако пиете по 2-3 чаши безкофеиново кафе на ден.

Редовното пиене на кафе намалява риска от диабет тип 2 със 7%. В допълнение, изследователите свързват консумацията на декаф с намален риск от преждевременна смърт и повишена защита на черния дроб. По този начин се оказва, че безкофеиновото кафе запазва всички полезни свойства на обикновеното кафе, като същевременно елиминира всички странични ефекти от приема на кофеин. Това означава, че в умерени дози тази напитка би имала само ползи за здравето.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser