Преминете към основното съдържание

Какво четат дизайнерите?

Списания - да, но винаги намират време и за книги
Карл Лагерфелд
Карл Лагерфелд

Разбира се, че вдъхновението си дизайнерите търсят не само във визуални обекти, но и в това, което четат. Първият книгоманиак в списъка ни е Карл Лагерфелд. Библиотеката му е известна с хилядите си екземпляри. Светая светих на кайзера периодично служи като интериор за снимки. Книгите му са толкова много, че дори служат за сядане върху тях. И всеки ден стават все повече. Не случайно Карл мъдро отбелязва, че когато си купуваш книга, трябва да си купиш и време, за да я прочетеш. Лагерфелд предпочита поезия, а любимите му автори са Емили Дикинсън, Райнер Мария Рилке, Дтефан Маларме и Джакомо Леопарди. Забележително е, че дизайнерът чете поезията в оригинал, затова избира автори, на чийто езици може да чете сдвободно: немски, английски, френски и италиански. От прозаиците директорът на Chanel предпочита Вирджиния Улф. А Орландо (героят от едноименния роман на британската писателка) е любим литературен персонаж на Лагерфелд.

Даян фон Фюрстенберг

Даян фон Фюрстенберг също е известна с любовта си към литературата. Особено място в сърцето на дизайнерката заема известната френска писателка мадам де Стал. Книгите й и биографията й „Мадам де Стал: първата съвременна жена“, написана през 2008 г. от Франсин дю Плеси-Грей заема почетно място в библиотеката на бившата баронеса.

Валентино Гаравани

Валентино Гаравани е човек на навиците – всяка вечер преди лягане той чете книга в компанията на един от мопсовете си на име Мария. Една от любимите книги на дизайнера е романът на Халед Хосейни „Ловецът на хвърчила“, в която повествованието се води от лицето на Амир, момче от Кабул. Той се сблъсква с различни житейски изпитания , проверяващи силите и уменията му да се бори и да прощава – преди всичко на себе си.

Кристиан Лубутен

Кристиан Лубутен – въпреки имиджа си – чете абсолютно несветски книги и списания. „Признавам си, списания почти не докосвам. Може би понякога Vanity Fair, но най-често списанието за градинарствоGardens Illustrated – всеки месец го получавам.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser