
При прием на антибиотици има няколко продукта, които е добре временно да забравите. На първо място това са кафето и алкохола. Следват ги капучино, черен чай, шоколад, меки сирена, тлъсти меса, домати и пържени храни. Всички те пречат в една или друга степен на действието на антибиотика и в същото време влияят негативно на стомашно-чревния тракт.
Задължително включете в менюто
Ябълки и банани – те не само доставят ценни минерали и витамини на организма, но се грижат и за стомашната флора, предпазвайки я от негативното влияние на антибиотиците и съпътстващите странични ефекти. Един шейк дневно, направен от пасирани 1 ябълка, 1 банан и малко вода, ще предпази и благоприятства работата на гастроинтестиналния тракт. При прием на антибиотици е задължително да бъдат включени и витамини от група В, като част от тях спокойно може да се приемат и под формата на храни, които ги съдържат в най-висока степен (черен дроб, яйца, бобови продукти).