Преминете към основното съдържание

Какво да ядем и какво не, когато пием антибиотик

Защо е задължително да избягваме определени храни в този период и да наблегнем на други? Ето обяснението на специалистите.
© iStock

При прием на антибиотици има няколко продукта, които е добре временно да забравите. На първо място това са кафето и алкохола. Следват ги капучино, черен чай, шоколад, меки сирена, тлъсти меса, домати и пържени храни. Всички те пречат в една или друга степен на действието на антибиотика и в същото време влияят негативно на стомашно-чревния тракт.

Задължително включете в менюто

Ябълки и банани – те не само доставят ценни минерали и витамини на организма, но се грижат и за стомашната флора, предпазвайки я от негативното влияние на антибиотиците и съпътстващите странични ефекти. Един шейк дневно, направен от пасирани 1 ябълка, 1 банан и малко вода, ще предпази и благоприятства работата на гастроинтестиналния тракт. При прием на антибиотици е задължително да бъдат включени и витамини от група В, като част от тях спокойно може да се приемат и под формата на храни, които ги съдържат в най-висока степен (черен дроб, яйца, бобови продукти).

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser