Преминете към основното съдържание

Какво да направите, ако не можете да върнете взетия кредит навреме?

Проучвайки плюсовете и минусите на вариантите и говорейки открито с кредитната институция, ще съумеете да разрешите проблема, без това да навреди на кредитното ви досие и да доведе до по-тежко финансово състояние.

Международна изследователска агенция, покриваща медийни, пазарни изследвания и анализи на данни, сочи, че всеки втори човек в България се е възползвал поне веднъж от услугите на нефинансови банкови институции с цел получаване на кредит за свои неотложни или непланирани финансови нужди. Проучването показва, че хората на възраст до 44 години са най-честите ползватели на т.нар. „бързи кредити“. Финансовото състояние на немалко от тях е нестабилно, доходите – несигурни или спорадични, а разходите по създаване на дом и отглеждане на потомство – високи. Това изправя част от тях пред затруднение да погасят навреме взетия кредит. Същият проблем естествено стои и предхора от други възрастови групи. Какво да направите, ако сте от кредитополучателите, които не съумяват да върнат навреме взетия заем?

Като цяло важно е да оказвате сътрудничество и да поддържате комуникация с институцията, отпуснала ви кредит. „Криенето“ и липсата на диалог в случая няма да решат проблема, а ще го задълбочат. Натрупването на лихви и наказателни плащания ще натовари бюджета ви в още по-голяма степен, а лошото кредитно досие, с което ще се сдобиете, ще ви попречи да изтеглите нов кредит в следващите години.

Препоръчваме ви да проверите възможностите за рефинансиране при по-добри условия и по-ниска лихва, да потърсите източник на допълнителни доходи, да се обърнете за съдействие към близък човек, готов да ви заеме средства или да се насочите към теглене на заем от друга финансова институция, с който да покриете пресрочения и да разрешите проблема. Много от фирмите за бързи кредити отпускат заем на клиенти с активен и непогасен такъв, ако отговарят на изискванията за кредитоспособност. Други небанкови финансови институции като например Vivus.bg, предлагащи бързи кредити, проявяват разбиране към своите клиенти и временното им финансово затруднение и предлагат удължаване на срока на заема със 7, 14 или 30 дни. Проучвайки плюсовете и минусите на вариантите и говорейки открито с кредитната институция, ще съумеете да разрешите проблема, без това да навреди на кредитното ви досие и да доведе до по-тежко финансово състояние.

Още по етикети

кредити , бърз кредит
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser