Преминете към основното съдържание

Какво да пием вечер, за да спим по-добре?

Прости и полезни варианти, за да се чувстваме сутрин отлично

Напитките, които избираме вечер, неизменно влияят на качеството на съня. Ако в последно време сънят ви е станал неспокоен и сутрин се събуждате по-уморени от вечерта, вероятно е време да преразгледате навиците си. Ето кои напитки ще ви помогнат да спите добре.

Топло мляко

Най-често срещания съвет, който ще получите при безсъние е да пиете топло мляко преди сън. Не е намерено категорично доказателство, че топлото мляко подпомага здравия сън, но дори и да е плацебо, защо да не пробвате. Някои експерти обясняват ефекта на топлото мляко с факта, че той съдържа триптофан, който се превръща в мелатонин в организма (хормон на съня).

Чай от лайка

Чаят от лайка е често срещан вариант на естествено успокоително преди лягане и се препоръчва при безсъние - ефективно успокоява и, за разлика от други видове чай, не съдържа кофеин

Бадемово мляко

Може да замените кравето мляко с бадемово – в него също има достатъчно триптофан, а също така е богато на магнезий, който спомага за подобряване на качеството на съня.

Кокосова вода

Кокосовата вода съдържа магнезий и калий, които помагат да спите по-добре и да отпуснете мускулите, а също така и витамин В, който помага за намаляване на стреса.

Бананово смути

Друг начин да спите добре е с банановото смути. Достатъчно е да смесите малък банан с половин чаша бадемово мляко. Здравословната напитка може да замени нощно похапване и да се превърне в гарантиран пропуск към царството на Морфей.

„Лунно мляко”

За приготвянето на „лунно мляко” се използват естествени "суперхрани: най-често това е Ашваганда (лекарство от лечебно растение) и гъба Рейши. Тези добавки помагат за намаляване на тревожността и се продават под формата на прах или масло. За да направите напитката, загрейте бадемово мляко, добавете щипка Ашваганда и гъба Рейши. За овкусяване можете да използвате какао на прах, сироп от агаве, канела, мед, кокосова захар.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser