Преминете към основното съдържание

Какво да правите, ако не ви се тренира?

Първо: без паника
© Pinterest

Опитните спортисти знаят колко е важен психологичния момент за тренировките. Те никога не стъпват в залата, ако наистина им е трудно да се настроят за тренировка. Ако нямате сили и се чувствате изтощени, пропуснете тренировката – няма да ви струва нищо, ако апатията ви е предизвикана от умора и претоварване. В този смисъл дори е полезно да пропуснете веднъж физическото натоварване.

Обратно – приповдигнатото настроение и желанието да отидете в залата само ще увеличат ефекта от тренировката. Така за по-кратко време дори ще постигнете повече от обичайното. Докато без желание тренировката може да се проточи дълго и безрезултатно.

Причина за апатията може да бъде настинка, умора, стрес, необходимостта от решаване на проблем, дори лошото време, ако обикновено ходите пеш до залата и вали проливен дъжд например. Много са причините, които могат да отнемат от вдъхновението ви.

Какво да правите, ако нямате желание да тренирате във фитнеса? Два са вариантите – да отидете и постепенно да се възвърне желанието ви за тренировки, или да си останете у дома и да си намерите извинение. Опитните спортисти не търсят оправдание за мързела си. Нямат желание и толкова. А новаците в спортуването постоянно търсят причина, което е безсмислено и ненужно – това нищо няма да промени. След като пропуснете една или две тренировки, желанието ви ще надделее и тренировките ви ще станат по-интензивни.

Практиката показва, че този подход е най-ефективен и дава възможност за поддържането на траен интерес към тренировките (ако се насилвате и преуморявате, още на втората седмица ще загубите желание). На тренировка трябва да се отдавате.

Така че, ако ви е трудно да се настроите психологически за тренировки, отложете ги за следващия ден – тогава може би те ще бъдат по-енергични и ефективни.

Автор Люба Вангелова

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser