Преминете към основното съдържание

Какво да включим в менюто си, за да сме млади по-дълго

Няколко основни принципа
© iStock

Примерът на жителите на Окинава, които живеят дълго и в добро здраве, защото се хранят с плодове и зеленчуци, отглеждани от самите тях, е труден за подражание в нашите европейски страни. Въпреки това няколко основни принципа могат да станат база на хранителното ни поведение. Защото има храни, които наистина намаляват риска от развитие на болести, свързани с остаряването на тялото (напр. диабет, инфаркт, мозъчни инциденти). 

  • Достатъчно протеини – 50% от животински произход и 50% от растителен произход (в зърнените и бобовите храни).
  • Поне 1 грам калций на ден – този минерал се намира не само в млечните храни, но и в плодовете и зеленчуците. Един грам ни доставят 100 г риба или 20 г твърдо сирене.
  • Храни, богати на витамин D, следван от витамини А и С.
  • Употреба на растителни масла – от рапица, зехтин, лен, заради съдържанието им на полиненаситени мастни киселини.
  • Малка порция нишестени храни на всяко хранене – те доставят енергия и поддържат мускулите.

Подправки, които противодействат на свободните радикали

Американски изследователски център по съвременно хранене предлага класация на храните според антиоксидантните им свойства. Ето кои са най-големите врагове на свободните радикали, които предизвикват стареенето на организма: карамфил на зърна, канела, сушен риган, куркума, какао на прах, сушен магданоз, къри, пресен градински чай, джинджифил, черен пипер, прясна мащерка.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser