Преминете към основното съдържание

Какво е да си главен редактор на ELLE и майка на 5 деца?

Питаме Тару Маряма, която оглавява финландското издание и твърди, че ако една жена е активна и се храни здравословно, бременността може само да я разхубави
Тару Миряма
Тару Миряма

За пръв път срещнах Тару на една конференция в Дубай преди 5 години. Докато в моята глава първата вечер се блъскаха всички възможни възможни черни сценарий (дали синът ми пак не си е счупил ръката, дали малката ми дъщеря вече не е с пневмония, дали къщата е цялата в планини от играчки...), Тару ми разказваше с такова въодушевление за последната им семейна разходка до Венеция, че ако не ми беше показала снимки, щях да я взема за скоро омъжена кариеристка от Финландия, която обикаля с възлюбения си романтични кътчета от Европа и на този етап не мисли за деца.

„О, имаш момченце?!“, учудих се аз, взирайки се в една от снимките. „Всъщност са две момчета“, поправи ме тя. Значи е изпълнила семейния план, помислих си за секунда аз, докато Тару не ме срази: „И две момичета“. Четири деца?! Не можех да го повярвам не само защото финландката изглеждаше на не повече от 25, но и защото цяла вечер не обели дума за притесненията си около многобройната челяд. „Татко им е като втора майка“, каза ми тогава Тару, сякаш да ме убеди, че няма нищо по-лесно на света от това да отглеждаш четири деца и да си главен редактор на ELLE Финландия.

Пет години по-късно Тару все още е начело на списанието, вече на 42 години и... майка на цели 5 деца! Последната принцеса се роди в началото на тази година, а месец по-късно цялото семейство бяха на ски ваканция! Не се учудвам, след като наскоро Тару ми разказа как за назначаването й в ELLE е отишла на интервюто за работа в Париж заедно със сина си, който тогава е бил бебе. Има и такива жени, на които мога само да се възхищавам!

Днес си говорим с нея за това какво е да си главен редактор на ELLE Финландия и майка на толкова много (поне за българските представи!) деца:

Тару Миряма е главен редактор на ELLE Финландия от 2013 г. Въпреки че е завършила икономика, в журналистиката е повече от 20 години. Основател е на списанието за фитнес и здравословен начин на живот Fit, на което също е била главен редактор. Майка е на близнаци момче и момиче на 11 г., има още 6-годишен син и две дъщери, на 13 г. и 6 месеца.

Тару, ти си най-красивата майка на 5 деца, която познавам. Красива и работеща майка. Как го правиш?

С всеотдайност и много чаши кафе. Нямаше да оцелея без моя съпруг, който е изключителен баща и много ми помага. Освен това финландската система за детски градини и училища е отлична и ми помага да се справя.

Мит ли е, че красивите жени не раждат?

Хм, мисля, че в Скандинавия жените раждат. Тенденцията при нас е да се ражда естествено. Във Финландия не можеш да родиш секцио, ако не се налага по медицински причини. И когато си активна и се храниш здравословно, раждането може само да те разхубави и да изглеждаш по-добре, отколкото преди децата.

Виктория Бекъм има 4 деца. Знам, че си нейна почитателка, особено на стила си. Какво мислиш за нея като майка?

Веднъж имах щастието да съм на обяд с нея в Ню Йорк. Тя изглеждаше толкова спокойна и уравновесена. И това е, защото има стабилно семейство и е много обичана от съпруга и децата й. Може би спокойствието й идва и от там, че имат много детегледачки и собствен шеф-готвач, които аз също не бих отказала. Колкото е по-голямо едно семейство, толкова повече има да се готви, чисти, пере... Моите деца имат и много хобита, които изискват логистика между залата за кънки и стадиона за футбол, например.

Но Виктория Бекъм, точно като теб, е пример, че големите семейства не пречат на кариерата на майката. Колко деца имаше, когато стана главен редактор на ELLE?

По това време имах само четири деца. Но бях щастливка – шефът ми беше жена, която нямаше притеснения, че голямото семейство ще пречи на работата ми, вярваше в мен и ме подкрепяше.

Смяташ ли, че успешните жени е по-вероятно да имат големи семейства, защото имат добре развити мениджърски и организационни качества, които от работата могат приложат и вкъщи?

Може би причината е, че успешните жени са готови да работят усилено, за да постигнат целите си. Няма лесен път към успеха. Трябва всеотдайност. Понякога голяма всеотдайност. Можеш да планираш живота си, но той винаги те изненадва. Аз лично смятам, че животът на жените понякога е труден. Ние сме чувствителни и уязвими заради децата и семейството. В същото време бизнесът е труден, груб, изискващ, изпълнен с кризисни моменти, в които трябва да оцелеем.

А децата помагат ли ти да развиваш умения, които прилагаш в работата си?

Определено се чувствам по-добър мениджър, откакто станах майка.

Кой е най-ценният урок, който научи от децата си и до днес използваш на работното си място?

Научих много за различните типове личности от децата си. Научих още, че не мога да мотивирам хората по един и същи начин, защото всеки човек е различен. Семейството е като оркестър, в който никой не може да свири соло. Трябва да сме гъвкави, да наблюдаваме непрекъснато останалите и да намерим решението, с което всеки е доволен. Същото е и на работното място. Децата ми ме научиха, че можем да мислим различно и че има много начини да постигнем целите си, а не само един. Лоялността е изключително важна в семейния живот, както и в деловия. Много, наистина много неща съм научила от децата си, които използвам в моята работа.

Професията ни изглежда забавна, но понякога, да не кажа твърде често, е адски стресираща. За мен децата вечер вкъщи са анти-стрес терапия, а за теб?

Абсолютно! С тяхна помощ се изключвам от работните проблеми. Въпреки че понякога, когато съм прекалено стресирана, имам нужда да бъда сама, да слушам музика и да съзерцавам природата.

Семейството на Тару

Колко деца обикновено имат семействата във Финландия?

Обикновено са с 2 до 3 деца. Аз съм израснала без братя и сестри и винаги съм мечтала за голямо семейство. Една от най-големите ми мечти!

Лесно ли е във Финландия да се отглеждат толкова много деца?

Не е. Като нация не сме развили чертата да си помагаме един на друг. За щастие правителството подкрепя всички семейства с деца, като предлага дневни грижи за по-малките. Децата в училище също са цял ден и така не се налага родителите да ги оставят сами вкъщи, за да могат да работят.

Колко дълго е регламентираното майчинство?

10 месеца, след които имаш право да се върнеш на предишната си работа и позиция. Но често работодателите предлагат гъвкаво работно време и майките реално могат да се грижат за децата си до навършването им на 3 години.

Разчиташ ли на помощ на детегледачки или баби?

Във Финландия рядко използваме детегледачки. Хората предпочитат детските градини, в които оставяме децата си, след като навършват 1 г. Там се забавляват, учат английски, музика...

В България повечето майки разчитат на бабите в семейството, защото средната заплата в страната ни не стига за домакинството, камо ли за детегледачки. Във Финландия скъпи ли са тези услуги?

И в нашата страна излиза скъпо да наемеш детегледачка, затова повечето хора не го правят. Бабите помагат обикновено за няколко часа, но не е толкова популярна практика, както при вас. Обикновено за малките деца се грижим ние, родителите им. Моята майка живее много близо до нас, помага ми рядко и предимно в домакинството – с децата сме изцяло ние с мъжа ми.

Когато пътуваш по работа, оставяш всички деца само с татко им. Той не се ли побърква?

Той е толкова добър татко, че на моменти се справя по-добре от мен с всички деца. Не му е леко, но има талант. Когато той пътува по работа, вечер аз съм на ръба на изтощението, защото с толкова много деца наистина не е лесно.

Каква е неговата професия?

Генерален мениджър е, в сферата на спорта и футбола.

Поделяте ли си родителските задължения?

В Скандинавия това е почти задължително – родителите имат еднакви ангажименти към децата. Много бащи във Финландия остават вкъщи с бебетата си, за да се върнат жените им на работа! Моят съпруг е по-строг с децата, аз съм по-артистична. Опитвам се да ги подкрепям във всичките им интереси и да развия у тях социални умения. За мен най-важното е децата ми да имат добри маниери и приятели, да бъдат добри и съпричастни.

Така изглежда една майка на 5 деца на прием в Президентския дворец във Финландия!

Остава ли ти достатъчно време за всичките деца?

Да бъда честна, не. Но те са щастливи, защото са много и умеят заедно да се забавляват и да се грижат един за друг.

За какво още не ти стига времето?

Нямам време да полегна на дивана и да гледам Netflix, да пътувам само с мъжа ми и с приятели, например. Но знам, че това време ще дойде по-късно.

Аз имам само две деца и понякога се чувствам като в джунгла, когато и двете едновременно задават въпроси и искат отговори. Не мога да си представя какво щеше да е, ако бяха пет...

Джунгла е добра дума, за да се опише врявата от 5 деца. Ние казваме: „Сега е твоето време да говориш“. Не може всички да се надвикват. Най-големите ни деца са научени да бъдат търпеливи и да изчакват своя ред за внимание.

Любопитно ми е, когато тръгвате на семейна почивка, колко куфара е багажът ви?

Обикновено седем. И не тръгваме с кола, а със семейния минибус.

Няколко седмици, след като роди най-малката си дъщеря, вече бяхте на ски. С бебето ли?

Разбира се. Понякога се налага да правим и такива неща, за да могат по-големите деца да са доволни. За щастие мина добре, никой не си счупи крак или ръка. Докато кърмя бебето е лесно да бъде навсякъде с мен. Във Финландия кърменето е задължителна практика до 6-ия месец.

Какъв съвет би дала на жените, които се страхуват да имат голямо семейство?

Често си мисля за миналото, когато е било нормално да имаш много деца. Тогава хората са оцелявали без съдомиялни и перални. Баба ми е родила 8 деца и винаги е работила. Няма невъзможни неща. Просто внимателно изберете съпруга си! Подкрепящият, енергичен, всеотдаен мъж е най-добрият. Не се колебайте да помолите за помощ, вие със сигурност ще имате нужда от това. Най-страхотният подарък за децата е да имат братя и сестри. Голямото семейство ни възпитава във всички ценности в живота. Научаваме най-много за себе си, когато се опитваме да запазим баланса.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser