Преминете към основното съдържание

Какво е нужно за щастлив брак днес?

Съвременните двойки са толкова различни от онези преди две или десет поколения. Ето какво търсим в брака днес и кой тип партньори могат да ни го дадат!
Идеалният брачен партньор днес е най-вече приятел и мотиватор.
Идеалният брачен партньор днес е най-вече приятел и мотиватор. © iStock

„Очакванията ни за брака са се променили толкова много за последните 200 години и особено – за последните 50“, казва Ели Финкел, психолог от американския университет „Нортуест“ в Илиноис.

В новата си книга The All-Or-Nothing Marriage Финкел твърди, че партньорите в съвременния брак вече не търсят само любов и усещането, че са обичани, а и... мотивация. За личностно израстване, за постижения, за справяне с предизвикателствата.

Да станем по-добра версия на себе си

„Очакваме от половинките си сигурност и стабилност, да, но в много по-голяма степен отпреди търсим за себе си такива партньори, които да ни помогнат да се превърнем в по-добра версия на себе си“, обяснява Финкел.

„Преди не сме очаквали от съпрузите си да носят подобно качество. И със сигурност не сме очаквали точно те да са нашите най-добри приятели, с чиято компания и подкрепа да маневрираме през трудния път на себепознанието и личностното израстване.“

© iStock, Важното е да си помагате, проявявайки отборен дух.

Съпругът: нашият най-добър приятел 

Някога подобни нагласи биха били приети с насмешка и пренебрежение. Представете си Средновековието и нагласените браковете. Но днес, в общество, което живее, пръснато в необятни квартали на все по-големи градове, лишено от реална комуникация и истинска социална мрежа от приятели, за сметка на виртуални такива, хората имат семейства във все по-стеснен кръг.

Брачните партньори живеят далеч от мама и тате, от братята и сестрите си, от повечето си приятели от детинство. И да, така са много по-самостоятелни. Но и много по-зависими един от друг.

Разпалване на искрата

„Освен това, телевизията направи забавлението у дома напълно възможно и огромен брой семейства вече почти не излизат да се социализират навън“, допълва Финкел.

Нищо чудно, че най-успешните бракове днес са онези, в които мъжът и жената са не просто любовници, но и най-добри приятели. Такива, които взаимно проявяват разбиране към ежедневните задачи и задължения на другия и се стремят да си помагат, проявявайки отборен дух.

© iStock, Трябват ви вечери, в които да сте ангажирани само един с друг.

Голямото предизвикателство пред съотборниците обаче е да съхранят искрата помежду си и умението да я разпалват наново, предупреждава психоложката, която издава някои техники за това в книгата си.

Извън познатите граници

Например: „Много двойки са чували за съвета да си организират любовни вечери, в които да останат насаме и да не са ангажирани с нищо друго, освен със себе си и партньора си“, обяснява Финкел. „Е, това е чудесен съвет, зависи как ще изберете да прекарате тази вечер.“

Ако окупирате дивана, за да гледате повторения на епизоди от любим ваш сериал, ще допринесете за общото усещане за доволство в двойката, но няма да напреднете кой знае колко със страстта. За целта ще трябва да излезете от черупките си и да вършите неща, които са нови и за двама ви.

„Не е задължително тези неща да са непременно секси“, казва Финкел. „Някои двойки ходят на танци, което предполагам, че се брои за секси. Но други излизат в парка да наблюдават птичките или отиват на вечеря, за да опитат екзотична храна, която никога преди не са яли. Всичко това работи, стига да нарушите усещането за обичайност!“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser