Преминете към основното съдържание

Какво е нужно за спокоен сън на детето

Когато някой спи сладък сън, използваме един симпатичен израз: „Спи като бебе“. Но защо тогава за много родители спокойният сън на детето остава само мечта? Оказва се, че причините за неспокойния детски сън са много.
© iStock

Най-често проблеми със съня има при кърмачетата и децата до 3-годишна възраст. Всички нарушения на съня изискват задължителна консултация с невролог.

ДО 1 ГОДИНА

Първото нещо, което пита лекарят, е: колко време спи детето? Да, това има значение. Сънят на новороденото може да заема до 18 чáса на денонощие. Минималната норма е от 14 до 16 чáса. Ако детето спи по-кратко, очевидно има нарушение. Това може да е свързано с перинатално (по време на раждането) увреждане на централната нервна система. Възможно е в края на бременността или при раждането при майката да е възникнал проблем със здравето и детето да е претърпяло асфикция (безсъзнание поради липса на кислород), хипоксия (недостатъчно снабдяване на клетките с кислород) или е получило инфекция.

Вторият задължителен въпрос е: как спи детето? Сънят на детето представлява повтарящи се цикли – средно по 45 минути, 15 от които са фазата на бързия сън, 30 – на бавния сън. При нарушения сънят на малкото е много крехък – увеличава се фазата на бързия сън и се съкращава бавният сън. Това се разпознава по леките потрепвания и движенията на очните ябълки под притворените клепачи.

Лошият сън на детето може да е свързан с...

- Нарушеия на дишането

На свободното дишане могат да пречат както сухият въздух, при който лигавицата отича, така и по-сериозни заболявания. Например увеличен тимус (жлеза от двете страни на трахеята), рефлукс (който води до бронхосмазми), анатомични особености на въздушните пътища, инфекциозни или алергични заболявания на носоглътката.

- Дефицит на витамин D3

Ако детето се е родило без усложнения, винаги е имало добър апетит и изведнъж на възраст 2-3 месеца (особено ако е зима или мрачно лято) започва да спи лошо, вероятно става дума за недостиг на витамин D3 (признак за това са и влажните ходила и длани). Най-често този проблем се среща при деца на 6-месечна възраст.

- Лактазна недостатъчност

От нея страдат кърмачета от 3-седмична до 1-месечна възраст. Лактазата е ензим, който помага да се усвои майчиното мляко. При някои деца този ензим не се отделя в достатъчни количества и това води до стомашни колики и подуване на корема.

- Вродено стесняване на носните пътища

Това е чест проблем при новородените. С израстването носните пътища се разширяват, но ако има вродена аномалия, може да се наложи операция.

- Рефлекс на Моро

Става дума за двигателен рефлекс, при който от шум или рязка смяна на положението детето разваря ръцете и краката си, а после ги свива. Случва се  детето да се събуди от самото движение. Проблемът може да се реши със специална възглавница тип „гнездо“, която създава комфорт на детето – меките стенички не му позволяват да разтвори ръцете си. Но ако този рефлекс продължи и след 5-месечна възраст, трябва да се обърнете към невролог.

- Развитие на двигателните умения

След навършване на 6 месеца детето започва да седи самостоятелно, а след още 2-3 месеца се опитва и да се надига само. Желанието да направи това е толкова силно, че мозъкът дава команда за тези действия дори нощем. Детето в съня си сяда или дори се надига в изправено положение и заради това се събужда.


ЧОВЕК СПИ ТАКА, КАКТО ЖИВЕЕ


- Рефлекс за задържане на урината

Към 9-месечна възраст кърмачетата започват да разбират кога им се пишка. Детето усеща дискомфорт, но още не може да свърже своите усещания и нужди с правилния начин за реализирането им, затова плаче, докато не направи това, което е необходимо. Ако родителите успеят да доловят връзката между плача и затоплянето на пелената (след което детето се успокоява), е важно в такива моменти детето да се слага на гърне.

- Нарушение на водно-хранителния режим

Като навърши 6 месеца, детето вече спокойно може да се справя без храна и вода в продължение на 6 часа. Така че е най-добре по това време да се прекратят нощните кърмения. Същото се отнася и за шишето с вода. Ако това не се направи, стомашно-чревният тракт и бъбреците не могат да си почиват. Ако детето има нужда от успокоение, по-добре е да се използва залъгалка.

- Различни заболявания

Кожни раздразнения, дерматити, стомашни и коремни болки, остри вирусни инфекции и всички здравословни проблеми, които не са свързани с нервната система, също могат да нарушават съня на детето.

ОТ 1 ДО 3 ГОДИНИ

На тази възраст се добавят и други причини за влошаване на съня.

- Промени в двигателния режим

След навършване на 1 година децата стават доста по-активни. И ако през деня им забранявате да тичат и скачат, то вечер тази активност избива. Детето не може да се успокои, докато не изразходва тази енергия. Затова не е лошо да му осигурявате повече разходки през деня. Полезно е да подиша чист въздух преди сън. Сигурен признак за недостиг на движение е силното нарастване на двигателната активност на детето вечерта.

- Чревни паразити

Най-често диагностицирането на хелминти (паразитни червеи, глисти) при децата става около 2-2,5 г. Детето може да се буди нощем, да плаче. През лятото се изостря опасността от паразитното заболяване токсокароза, което заразява човешкия организъм чрез мръсните ръце. Лечението е много сложно, защото личинките се заселват в тъканите, като предизвикват силни болки по цялото тяло.

Тревожни симптоми: обърнете им внимание!

- Рязко намаляване на продължителността на съня.

- Твърде дълъг процес на заспиване.

- Еднакви, често повтарящи се движения – люлеене, усукване на одеялото.

- Викове и плач през нощта, особено ако детето гледа ококорено, не разпознава родителите си и е трудно да бъде успокоено.

- Странни пози – извиване на тялото, стоене на колене.

- Гърчове и нощно напикаване.


ВЪЗПИТАТЕЛНИЯТ МЕТОД МОНТЕСОРИ – ЕДИН СВЕТОВЕН УСПЕХ


Диагностициране на нарушенията в съня

При по-сериозни нарушения на съня обикновено се прилагат ултразвук и електроенцефалограма. По-специфично изследване е полисомнографията, която позволява да се получи пълна оценка на структурата на детския сън. Изследването се провежда в болнични условия, като родителите придружават детето по време на престоя му там за една нощ. Вечерта на главичката и тялото на детето се поставят датчици, които не ограничават движенията и по никакъв начин не пречат на съня – детето спи, а компютърът съхранява информация ва неговото състояние.

 

 

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser